Photodays: Novost je uvođenje Grand Prixa

(M.MIJOŠEK)
(M.MIJOŠEK)

Nizom radionica i izložbi, ali i proglašavanjem najboljih fotografija s godišnjih natječaja, u Rovinju će 8. i 9. svibnja biti otvoren najveći hrvatski fotografski festival Rovinj Photodays. Njegovi finalisti izabrani su između 450 autora iz trideset zemalja koje su prijavile 8.500 fotografija, da bi nakon dva kruga žiriranja publika dobila prigodu vidjeti 200 radova od 35 finalista.

Naime, stručni je žiri, predvođen teoretičarem i umjetničkim fotografom Davidom Bateuom, odabrao po pet finalista u sedam kategorija - arhitektura, dokumentarna fotografija, portret, priroda, akt, moda i umjetnički koncept. Po riječima Ive Prosoli, članice hrvatskog selektorskog tima i kustosice završne izložbe, najveća ovogodišnja novost je uvođenje Grand Prixa, čiji će se dobitnik proglasiti završne večeri i nagraditi samostalnom izložbom na idućem izdanju festivala te pratećom publikacijom. Također, Prosoli je ocijenila da odabrane fotografije pokazuju vrlo različite autorske pristupe i interpretacije, čak i unutar iste kategorije te veliki raspon tema, od društveno angažirane fotografije koja je svjesna vremena i mjesta u kojima je nastala, preko reinterpretacije povijesnih stilova u likovnom i sadržajnom smislu do vrlo intimnih priča nekih autora.

U sklopu Festivala koji se otvara u petak u 12 sati u prostoru stare Tvornice duhana Rovinj kao i niza zasebnih, fantastičnih i dojmljivih fotografskih izložaba, Photodaysi najavljuju i održavanje modne radionice, radionice fotografiranja hrane i koncert Soulfingersa "Live Photography", prezentacije vodećih brandova struke te pregleda portfolia. Ulaz na sve programe je besplatan.  (Nina ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter