PFF: Prijavljen čak 21 dugometražni igrani film

Tanja Miličić, Gordana Restović, Sanja Cinkopan Korotaj i Sanel Omanović (Neven LAZAREVIĆ)
Tanja Miličić, Gordana Restović, Sanja Cinkopan Korotaj i Sanel Omanović (Neven LAZAREVIĆ)

Za ovogodišnje izdanje 62. Pulskog filmskog festivala (18. - 25. srpnja) prijavljen je rekordan broj dugometražnih igranih filmova nacionalne produkcije za Hrvatski program 21 film, te još sedam u programu Manjinskih koprodukcija, što je ukupno 28 filmova koji se natječu za festivalske nagrade. K tome, također je i rekordna prijava filmova za Kratku Pulu, čak 47 kratkometražnih igranih hrvatskih filmova, te dva kratkometražna iz manjinske koprodukcije. Prijave su trajale od 20. ožujka do 17. travnja, a o tome je na konferenciji za novinare, 80 dana do početka Festivala, izvijestila članica Umjetničkog savjeta Tanja Miličić.

Pokroviteljica predsjednica Kolinda Grabar Kitarović

Zajedno s ostalim kolegama, predsjednikom Umjetničkog savjeta Hrvojem Pukšecom, koji nije stigao u Pulu zbog problema na putu, i članom Savjeta Mikeom Downeyjem, će do 22. svibnja pregledati sve filmove i selekcijom predložiti Vijeću festivala i ministru kulture Berislavu Šipušu konačan program koji će se prikazati u konkurenciji za nagrade Festivala. Također je najavljeno da je svoje pokroviteljstvo nad 62. Pulom potvrdila i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović koja će i nazočiti otvaranju festivala.

Inače, uz ovaj glavni program, ravnateljica Javne ustanove Pula Film Festival Gordana Restović najavila je i ugovorenu suradnju s 11 međunarodnih akademija čiji će studenti u Puli predstaviti po tri svoja filma kroz razne festivalske programe. Zagrebačka Akademija dramskih umjetnosti je nositelj programa i započete suradnje s mladim i budućim filmskim naraštajima, za koje lijepe riječi dobrodošlice i buduće plodne suradnje ima i direktorica pulske Turističke zajednice Sanja Cinkopan Korotaj, a među njima su: Akademija likovnih umjetnosti Zagreb, Akademija primijenjenih umjetnosti i Sveučilišni studij glume, medija i kulture u Rijeci, Umjetnička akademija u Osijeku i Splitu, Fakultet dramski umjetnosti u Beogradu, Akademija umjetnosti Novi Sad, Akademija za gledališče, radio, film in televizijo Ljubljana, Fakultet dramskih umjetnosti Skoplje, Faculty of Theatre and Television iz Cluja u Rumunjskoj.

Festival u žiži turističke ponude

Ove godine tema Studentskog programa je scenografija, a nositeljica će biti naša poznata i nagrađivana scenografkinja Sonja Lacko. Također, na pressici je predstavljena i nova špica, autorskog dvojca mladih Puljana, Manuela Šumberca i Vibora Juhasa, svojevrsna igra poput Rubikove slagalice.

Glasnogovornica Sanela Omanović predstavila je prve rezultate interaktivne kampanje o novom sloganu Pulskog filmskog festivala, a na stotine raznih ideja spojene su u jedan niz koji pokazuje koliko su sugrađani, koji ipak čine preko 90 posto festivalske publike, spremni surađivati i predlagati "atmosferu filma pod zvijezdama".

U sjedištu Festivala je krenula ona prva filmska živost, a po riječima Sanje Cinkopan Korotaj i preko turističkih ureda stižu zahtjevi i upiti oko samog Festivala i filmova koji su očito u interesu ljetne turističke ponude u Puli.

Druga konferencija za novinare najavljuje se u Zagrebu krajem svibnja, kada će biti riječ o samim filmovima i gostima, nagovijestila je ravnateljica Restović. (Mate ĆURIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter