PFF: Film "Vlog" povučen iz nacionalnog programa

Ekipa filma 'Vlog' na presici u Circolu (Manuel ANGELINI)
Ekipa filma 'Vlog' na presici u Circolu (Manuel ANGELINI)

Nakon jutarnje filmske projekcije za novinare, danas je predstavljanje ekipe debitantskog filma "Vlog", mladog, 26-godišnjeg redatelja Bruna Pavića, bilo zasoljeno potencijalnim nezgodnim slučajem, a koji je tijekom poslijepodneva dobio epilog u službenom povlačenju filma iz nacionalne konkurencije.

Mlada filmska ekipa s Umjetničke akademije u Splitu u ovoj je filmskoj priči o mladom intelektualcu Kreši (Matija Kačan) koji vodi videoblog (vlog) i koga zadese silni materijalni i egzistencijalni problemi, u nekoliko navrata koristila audioisječke pjesama Davida Bowiea ("Where Are We Now?") i Janis Joplin ("Cry Baby").

Nakon uobičajene konferencije za novinare istupila je glasnogovornica festivala Ana Šimonović i pročitala kratko priopćenje festivalske direkcije, a koja je tijekom jutra upozorena na potencijalno pravnu neregularnost u poštivanju autorskih prava. Na to je ironično zapljeskao dio filmske ekipe, nakon čega je kolega iz Večernjeg lista Arsen Oremovič, unatoč ironiji, zatražio njihovo objašnjenje.

Tada je producent i mentor s Umjetničke akademije u Splitu Slobodan Jokić opetovano istaknuo da su glazbu koristili kao citat u opisu lika, a ne kao glazbu, te da su sukladno zakonima koristili do četiri takta odnosno do 30 sekundi skladbe. "Ne kažem da smo pravni stručnjaci, a ukoliko smo napravili propust, snosit ćemo odgovornost".

Redatelj "Vloga" Bruno Pavić diplomirao je film i video te magistrirao na MA studiju filma na Umjetničkoj akademiji u Splitu, a za svoj prvijenac kaže da tematizira stvarne događaje i stvarne likove. "Film nije isforsiran, niti izmišljen". To su potvrdili metodom vlastite kože. Koscenaristica Anamarija Pavić, rekla je da se i sama, kao mnogi mladi, suočava s problemom teškog nalaženja posla, dok je glavni glumac Marko Kačan kazao: "Ja sam također dio te mladeži bez novaca". Film je snimljen u crno-bijeloj tehnici, a snimatelj Ratko Ilijić rekao je da je još na čitanju scenarija "Vlog" vidio kao crno-bijeli, a ne kolor film.

Direkcija festivala povukla "Vlog" iz programa zbog pravnih pitanja

U skladu s mišljenjima svojih pravnih savjetnika, Pulski filmski festival odlučio je povući film "Vlog" iz ovogodišnjeg Hrvatskog programa, koji se trebao u nacionalnoj konkurenciji prikazati u 19 sati u kinu Valli, a umjesto njega najavljeno je prikazivanje filma "Tri" Aleksandra Petrovića iz programa Pulska kinoteka u ovogodišnjoj selekciji Rajka Grlića. (Zoran ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter