Pesimizam je luksuz sretnih naroda

Tanja Tarbuk, José Eduardo Agualusa i Aljoša Pužar (D. ŠTIFANIĆ)
Tanja Tarbuk, José Eduardo Agualusa i Aljoša Pužar (D. ŠTIFANIĆ)

Vrlo je zanimljiv i poticajan bio prvi ovogodišnji Doručak s autorom 22. pulskog Sajma knjige u Istri, čiji je gost bio José Eduardo Agualusa, angolski književnik i novinar.

U ugodnom razgovoru s Aljošom Pužarom istaknuo je da na području Brazila postoji nekoliko portugalskih jezika, da je studirao poljoprivredu i šumarstvo, te da dobre knjige navode na pisanje. Piše i poeziju, a kućna mu je biblioteka sastavljena i od zbirki poezije.

- Pisati za djecu je jako veliki izazov, djeca su pozorna, inteligentna, potrebno ih je pridobiti kvalitetnim djelima, a općenito, nije uvijek lako biti pisac. Pisac je svojevrsni prevoditelj kulture, a afrički je pisac prevoditelj svjetova. U Africi sada postoji jedna nova književnost, neka nova proza, a engleska književnost također ovdje ima svoju recepciju, kazao je ovaj autor koji je, kako je naglasio Pužar, pisao o ratu, miru, ljudskoj okrutnosti.

Naveo je i da Europejci, kao i ostali diljem svijeta, stvaraju novi identitet, da to je pitanje identiteta uopće, a u Portugalu se dosta čitaju afrički autori.

- Nemam vremena za pesimizam, smatram da je pesimizam luksuz sretnih naroda. Trebamo raditi i na tome da razumijemo jedni druge, i putem književnosti, književnost je misao, veli ovaj autor, a na pitanje Aljoše Pužara o tome čitaju li veliki diktatori književnost, odgovorio je da Hitler nije čitao fikciju, nego je čitao publicistiku, biografije i sličnu vrstu literature.

Svoje knjige José Eduardo Agualusa ne čita, odnosno čita ih samo za vrijeme raznih turneja i predstavljanja, te ističe da je vrlo zaboravan, da mu se nekada čini kao da čita nekog drugog, posebice kada čita nakon nekog vremenskog odmaka.

U Brazilu, veli ovaj autor, postoji neko pravilo u određenim zatvorima da se zatvorenicima za svaku pročitanu knjigu smanji kazna.

- Pišem uvijek iz istog razloga, iz iste strasti, kada mi to više ne bude zabavno i zanimljivo, više neću pisati. Pisanje za mene predstavlja radost, kada to više ne bude tako, neću više pisati. Pišem i iz razloga da naučim stalno nešto novo, a ne za nagrade, slavu, nego za sebe i zbog sebe, istaknuo je José Eduardo Agualusa.

U svome razgovoru pred pulskom publikom kazao je da je od aerodroma u Veneciji do Pule prošao tri države, ali da nije vidio nikakve bitne razlike u izgledu gradova, ulica, izloga, dok naprimjer ako se u Africi pređu dvije granice, razlike su poput posve različitih svjetova. (V. BEGIĆ)

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter