Pazinsko-norveško književno prijateljstvo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Svojevrsna večer pazinsko-norveškog književnog prijateljstva u Kući za pisce program je kojim je u Pazinu obilježena Noć knjige, a u programu su razotkrivene mnoge prijateljske i književne veze na kilometarskim razdaljinama u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

Prvi gosti ove književne večeri bili su Anita Thorbjornsen i Jan Klovstad iz norveškog grada knjiga Tvedestranda, koji je kao i Pazin član Međunarodne organizacije gradova knjiga. Tvedestrand je lani bio domaćin bienalnog festivala ove organizacije, na kojemu je sudjelovala i ravnateljica pazinske knjižnice Iva Ciceran, kada je i dogovoreno ovo pazinsko gostovanje.

Klovstad je kratkim filmom i projekcijom slika predstavio Booktown Tvedestrand i organizaciju International Organisation of Booktowns, kojom je dvije godine predsjedavao. Kao mali gradić od dvije tisuće stanovnika, Tvedestrand je postavši gradom knjiga počeo graditi novi identitet, i danas u njemu djeluje osam antikvarijata s ukupnim fondom od 400.000 knjiga, ali i bogatom infrastrukturom kafića, restorana, čak i jednim atraktivnim book-hotelom na samoj morskoj obali.

Brojnim gostovanjima pisaca i književnim festivalima obogaćen je kulturni život Tvedestranda, posao s prodajom knjiga i prateće uslužne djelatnosti omogućili su otvaranje novih radnih mjesta, a sve je to utjecalo čak i na pojačanu obnovu tradicijskih drvenih kuća u tom zanimljivom obalnom gradiću u jugozapadnoj Norveškoj.

Anita Thorbjornsen iz tvedestrandske knjižnice je pak pobliže govorila o književnim manifestacijama u Tvedestrandu, gdje se održava i godišnji festival krimića, te festival pričanja priča. Klovstad je nastup gostiju iz Tvedestranda zaključio poklonivši Ivi Ciceran dva antikvarna primjerka djela Julesa Vernea na norveškom jeziku.

Dio te pazinsko-norveške veze bio je i pisac Bekim Sejranović, koji je u Norveškoj živio 20-ak godina, i tamo je prevedeno nekoliko njegovih romana. Sejranović je stari prijatelj Pazina, prije nekoliko godina ovdje je mjesec dana boravio kao stipendist Međunarodnog susreta izdavača "Put u središte Europe", ali je publici otkrio da je u Pazin na koncerte i gitarijade dolazio još i ranije, kao riječki student. U razgovoru s Ivanom Ujčić i Ivom Ciceran, Sejranović je pričao o tome kako je doživljaje junaka svojih knjiga, koji se prostiru od Balkana pa sve do Norveške, gradio koristeći stvarni život kao sirovinu, često svojim likovima pripisujući doživljaje koje su neki stvarni ljudi njemu ispričali. (Davor ŠIŠOVIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU
 


Podijeli: Facebook Twiter