Partnerska i kreativna suradnja Monte Librića i Umjetničke akademije u Osijeku

Robert Raponja, Slavica Ćurković, Magdalena Vodopija, Helena Sablić Tomić i Saša Došen
Robert Raponja, Slavica Ćurković, Magdalena Vodopija, Helena Sablić Tomić i Saša Došen

Deseti festival dječje knjige Monte Librić, koji će se održati od 24. do 30. travnja u Zajednici Talijana Pula-Circolo, najavljen je na konferenciji za novinare održanoj u utorak u Svečanoj dvorani Umjetničke akademije u Osijeku.

O Monte Libriću i suradnji ovog festivala s Umjetničkom akademijom u Osijeku govorili su dekanica UAOS-a Helena Sablić Tomić, zatim voditeljica Akademijinog Odsjeka za primijenjenu umjetnost, ujedno scenografkinja Monte Librića Saša Došen, prodekan za međunarodnu i međuakademijsku suradnju, redatelj svečanog otvorenja Monte Librića Robert Raponja te direktorica Sa(n)jma knjige u Istri, osnivačica Monte Librića Magdalena Vodopija i direktorica Monte Librića Slavica Ćurković.

Važnost suradnje

Helena Sablić Tomić govorila je o važnosti suradnje Umjetničke akademije u Osijeku s Monte Librićem. Navela je da je takav način suradnje i inače svojstven ovoj ustanovi te istaknula da će se suradnja nastaviti.

- Monte Librić je izrastao iz Sa(n)jma knjige u Istri i rastao s umjetnicima i kreativcima. Rezultat je i ova suradnja s Umjetničkom akademijom u Osijeku. Librić je platforma gdje se okupljaju umjetnici i kreativci koji stvaraju za djecu pa nam je Umjetnička akademija u Osijeku ovdje pravi partner, rekla je Vodopija.

Vladavina lutaka

Prvi kontakt s UAOS-om bio je redatelj i dramaturg Vladimir Stojsavljević, navela je Slavica Ćurković, a zatim je uspostavljena i suradnja s Akademijinim Odsjekom za kazališnu umjetnost. Pokretač te suradnje bio je Robert Raponja, Puljanin s osječkom adresom. Ćurković je također pohvalila suradnju s profesorima, asistentima i studentima studija glume i lutkarstva osječke Akademije. Uz suradnju s Robertom Raponjom i Sašom Došen, izdvojila je Hrvoja Seršića i Nenada Pavlovića, nastavnike s Odsjeka za kazališnu umjetnost. Istaknula je i kako će tijekom Librića lutke vladati Pulom.

Saša Došen najavila je svoj dolazak u Pulu s 14 studenata Umjetničke akademije u Osijeku. Oni na Libriću neće sudjelovati samo kao glumci nego i kao animatori u programima na terasi Circola te u najavi festivala na ulicama grada.

Robert Raponja, kao redatelj svečanog otvorenja Monte Librića, najavio je veliku feštu 24. travnja 2017. u 11 sati u Circolu.

Na kraju konferencije za novinare, Magdalena Vodopija i Helena Sablić Tomić potpisale su Ugovor o partnerstvu Monte Librića i Umjetničke akademije u Osijeku te je dogovoreno da će se zajednička suradnja nastaviti i na Sa(n)jmu knjige u Istri. (Priredila V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter