Oživljeno sjećanje na Porečana Silvana Balanzina


Pred porečkom je publikom, uoči Dana antifašističke borbe, predstavljena knjiga švicarske novinarke istarskih korijena Manuele Balanzin Sayegh "La bicicletta rossa. Una storia istriana dal 1939 al 1945", koja donosi priču o Porečaninu Silvanu Balanzinu stradalom u logoru Flossenbürg u Bavarskoj.

Knjiga je tiskana 2014. godine u izdanju "Edizioni Ulivo" iz Balerne u Švicarskoj, a nakon Umaga promovirana je i u Poreču.

Ravnateljica porečkog muzeja dr. Elena Uljančić-Vekić je izrazila zadovoljstvo što se knjiga predstavlja upravo u Poreču, s obzirom da roman tematizira sam grad kao i sudbinu njegovih ljudi u najtragičnijem razdoblju njegove povijesti. Dobrodošlicu autorici i njezinu izdavačkom projektu dala je i zamjenica gradonačelnika Poreča Nadia Štifanić Dobrilović. Na sam sadržaj knjige osvrnuo se povjesničar i kustos Gaetano Benčić, koji je objasnio da je autorica inspiraciju za ovu knjigu pronašla u stvarnim ljudima i događajima iz razdoblja Drugog svjetskog rata, istražujući i pišući o povijesti svoje porečke obitelji. Glavni protagonist je mladi Silvano Balanzin, brat njezina oca Davida, koji se u ratu pridružio antifašističkom pokretu, nakon čega je uhićen i zatvoren u logor Flossenbürg. "Na temelju autoričinih iscrpnih istraživanja i zabilježenih svjedočanstva nastale su vrijedne stranice o tragičnim ratnim događajima u Istri, u logoru Risiera di San Sabba u Trstu, kroz koji je Silvano Balanzin prošao prije odlaska u Flossenbürg, kao i u samom logoru gdje je umro u dobi od samo 18 godina. Međutim, osim iznimne dokumentarne vrijednosti, ova knjiga ima i

svoju nedvojbenu literarnu vrijednost i simboliku gdje se kroz pojedinačnu sudbinu jednog čovjeka otkriva velika tragedija 20. stoljeća", rekao je Benčić. Autorica je naglasila da je ova knjiga nastala iz želje da bolje upozna vlastite korijene, a rezultat je predanih istraživanja koja su trajala više od deset godina. Zahvalila se na prilici da predstavi svoj rad "kod kuće", u gradu gdje je sama radnja smještena i o kojem čuva lijepa sjećanja iz djetinjstva kada je s roditeljima dolazila na ljetovanje. Publika je također imala priliku čuti autoričin radijski dokumentarac pod nazivom

"Testimonianze da Flossenbürg" (Svjedočanstva iz Flossenbürga) iz 2004. godine, u kojemu je u formi dnevnika iznijela nove spoznaje i razotkrila vlastite osjećaje prilikom puta u logor Flossenbürg u potrazi za sudbinom strica kojega nije nikada upoznala. (E. VELAN)


Podijeli: Facebook Twiter