Otvorena izložba povodom 130 godina veslanja u Puli


"Jednom kad uhvatiš veslo , 130 godina veslanja u Puli - priče o mladosti na vodi" naziv je izložbe koja je u subotu u pristustvu brojnih veslača svih generacija, otvorena u pulskoj centrali OTP banke. Veslački klub Istra tu je obljetnicu obilježio prošle godine, a tim su povodom, uz fotografije, sakupljene i priče veslača više generacija koji su dobar dio mladosti proveli lebdeći na vodi - od škole veslanja, prvih medalja i uspjeha, preko šaljivih anegdota i gorkih uspomena, sve do kasnijih dana kad ih je ta nezasitna ljubav vratila nazad kao trenere, veterane, suce ili članove uprave kluba.

U organizaciji udruge Postav i Veslačkog kluba "Istra", ovu izložbu su realizirali Boris Vincek, Ivana-Nataša Turković i Tihana Nalić, a suradnici su bili Nuša Hauser i Mario Buletić, a namjera im je, kako je prilikom otvorenja rekla Turković, izložbu u perspektivi obogatiti web publikacijom te novim, još sadržajnijim izložbama. Marko Franjul iz uprave Veslačkog kluba "Istra" rekao je da ima premalo vremena da bi nanizao sve domaće i međunarodne uspjehe te medalje ovog kluba u zadnjih 130 godina, no istaknuo je posljednji uspjeh - naslov prvaka Hrvatske u osmercu za mlađe juniore, u toj, kako je rekao, kraljevskoj discpilini, a koji je ostvaren nakon dugogodišnjeg posta.

- Veslanje je uzbudljiva, varljiva i neodoljiva ljubav. Ponekad okrutna, često i milosrdna, no uvijek nezasitno zahtjevna. Sve krene gotovo slučajno: pročitaš oglas, znaš nekoga tko je krenuo, imaš brata koji trenira… i onda se upišeš, onako, da probaš. Sve završi jednom kad uhvatiš veslo. Ako ga više nikad ne pustiš - veslač si. Doživotno zaljubljen, glasi jedan citat na izložbi.

Izložba pokriva dugo razdoblje, od fotografija nekad mlade, a zatim 2010. intervjuirane  87-godišnje Marie Smolizza-Krstić, poznate u Puli kao "apotekarica", koja je prve zaveslaje napravila 1937. u kao 14-godišnjakinja u Societa nautica " Pietas Julia", čiji je povijesni sljednik VK 'Istra' ("Pietas Julia" osnovana je 19. rujna 1886. sa sjedištem na napuštenom brodu za vađenje pijeska usidrenim u uvali Mandraccio, koji je pak potonuo 1904. da bi se godinu kasnije izgradio veslački dom s jednim hangarom na današnjoj lokaciji), do fotografija četverca sredinom 70-ih (Marino Žufić, Dragan Stanković, Alfredo Žufić i Mladen Banovac) do Kristine Jurkić (Džin), prvakinje Hrvatske 1981. u skifu za mlađe juniore, viceprvakinje Sanje Vermezović na zagrebačkoj Univerzijadi 1987. godine i aktualnih posada VK "Istra".

(Z. ANGELESKI)

Snimio D. ŠTIFANIĆ


Podijeli: Facebook Twiter