Otvorena izložba Alekseja Orela

Na slici Marko Krnjajić, Milan Rašula, Tina Širec Džodan i Aleksej Orel (D. ŠTIFANIĆ)
Na slici Marko Krnjajić, Milan Rašula, Tina Širec Džodan i Aleksej Orel (D. ŠTIFANIĆ)

U Srpskom kulturnom centru u Maksimijanovoj ulici u Puli preksinoć je otvorena izložba poznatog pulskog fotografa Alekseja Orela nazvana “Lutajući naokolo - intuitivno fotografiranje”.

Kolekcija je to 53 minijature nastale pretežno u Zagrebu i nešto manje u Puli i sakupljenih u seriju “Lutajući naokolo”, a povezuje ih to što su nastale spontano, bez priprema, u trenutku. Sve fotografije nastale su smartphoneom, prvim koji je Orel ikada imao i s kojim je ikada snimao. Taj smartphone mu je prvenstveno koristio za komunikaciju, no u njemu se nalazi fotoaparat s jako velikom rezolucijom pa je Orel polako, kroz svoja besciljna lutanja, kako ih naziva, počeo primjećivati prostor i nesputano ga bilježiti bez ikakve namjere. Sve je to nastalo u listopadu i studenom prošle godine te je to odmah, dok je još u njemu “živo” odlučio predstaviti publici i ovo preksinoć bilo je zatvaranje samog ciklusa. Po njemu ovo se može usporediti sa izložbom slika na kojima se boja još nije osušila.

Forma minijatura izabrana je iz produkcijskih razloga, zato jer je jeftinije ovoliko fotografija pripremiti za izložbu i uokvriti u malim formatima nego u velikim. Orel kaže da kada radi izložbu u velikim formatima, to ga košta najmanje 30 tisuća kuna, a ne vidi tržište za tako nešto. Ova izložba je prodajna, a preksinoć je u prvih sat vremena već rezervirano desetak primjeraka.

- Fotografija je nešto što nam je dio svakidašnjice, u svijetu gdje nam je vizualni osjet ključan prilikom svakodnevne komunikacije, rekla je otvarajući izložbu kustosica Tina Širec Džodan. “S tim nekakvim skromnim pristupom nenamjerne fotografije, koja se našla prilikom šetanja ili svakodnevnih situacija, s telefonom u džepu koji ima mini fotoaparat, nastala je ova serija”, kazala je Širec Džodan.

Kako reče, ova izložba, ova serija fotografija ima određenu priču za koju bi željeli da je svatko pročita na svoj način i jedna fotografija vodi u priču sljedeće.

- Što se tiče motiva, tu ima od detalja koji su nam svima bliski do potpuno apstraktnih formi koje promatrača uvode u neki drugi svijet i druga lutanja, bude reminsencije, bilo da se radi o nekakvim putovanjima, svakidašnjim situacijama, emocijama ili potpuno apstraktnim motivima. Aleksejeva lutanja iznjedrila su ovaj prekrasan ciklus koji je izložen u ovom prostoru, zaključila je kustosica.

Prisutne je pozdravio i član SKUC-a Milan Rašula koji se prisjetio da su sa Orelom surađivali prije više od dvije godine kada je na više mjesta u Puli organizirana izložba fotografija njegovog pokojnog djeda Alojza Orela. Rašulu veseli što se pomalo okreću fotografiji kao umjetničkom izražaju ali kako reče, neće biti smetnja prijatelju Hassanu Abdelghaniju, inače voditelju galerije Makina, nego će dati mali doprinos da obogate i ovu priču u Puli. Najavio je i da će idući mjesec u ovom prostoru SKUC-a održati tečaj digitalne fotografije koji radi Fabrika fotografa iz Beograda i vodit će ga Aleksandra Popović, u suradnji s udrugom Inkubator pa je preksinoć prisutne pozdravio i Marko Krnjajić iz ove udruge. Za vrijeme tečaja bit će održana i izložba fotografija novosadskog fotografa Nenada Mihajlovića.

Iako nije bilo predviđeno da nešto kaže, sam autor nije mogao izdržati da se ne povjeri publici da ga ovakva trema nije ulovila već 22 godine kada je otvarao prvu samostalnu izložbu.

- Već danima hodam k’o Baltazar, našalio se Orel. “Nekako se osjećam da je to autorski zatvoreni krug. Ta izložba prije 22 godine kada sam imao 18 godina je nastajala od moje četvrte do moje 18. godine i bila je stvarana na ovakav način – čistim primarnim impulsom za stvaranje, bez ikakve namjere o tome hoću li ili neću to izložiti”, rekao je Orel zahvalivši se brojnoj publici što mu je pomogla razbiti tremu.

Iako će u ovom novom Orelovom ciklusu svatko naći nešto za sebe, zanimljiva je fotografija skulpture Malog princa, snimljena u parku Malog Princa u Zagrebu. Naime, tu skulpturu izradila je akademska kiparica Nada Orel, Aleksejeva teta. Orelovo prezime dobro je znano ljubiteljima fotografije, kako ekspertima tako i onima manje upućenima s obzirom da je pokojni djed Alojz Orel također poznati i cijenjeni fotograf kao i Aleksejev otac, Alojzov sin Edo Orel.

Izložba se može razgledati od 10. ožujka svakim danom, osim nedjelje, od 17 do 20 sati. Organizator izložbe je Klub Srba Istarske županije a pokrovitelj Grad Pula – Upravni odjel za kulturu. (M. RADIĆ)

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter