Otvoren 8. Subversive Festival

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U zagrebačkom kinu Tuškanac u nedjelju navečer svečano je otvoren 8. Subversive Festival, a odmah nakon otvorenja prikazan je iranski film "Taksi" Džafara Panahija, dobitnik Zlatnog medvjeda 65. Berlinalea.

Festival je otvorio zamjenik pročelnika zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Tedi Lušetić. Ispričao se što su ove godine nešto malo smanjili sredstva za festival, čiji je program nazvao fantastičnim, te najavio da će dogodine sredstva vratiti na staro.

Subversive Festival u Zagrebu će se održavati do 16. svibnja. U sklopu konferencijskog, forumskog i filmskog programa te Škole suvremene lingvistike i Sajma angažirane književnosti okupit će više od 120 velikana suvremene kritičke misli iz svih krajeva svijeta te prikazati 50-ak vrhunskih filmskih ostvarenja.

"Prostori emancipacije: mikropolitike i pobune" u fokusu su i filmskog i teorijskog dijela programa. Osim natjecateljskog programa igranih, dokumentarnih i kratkometražnih filmova, održat će se i bogat popratni program pod nazivima Film esej, Film filozofija, hommage ruskom genijalcu Alekseju Germanu, Femi punk uz niz gostovanja filmaša te masterclassove Joshue Oppenheimera, Radovana Tadića i Borisa Malagurskog.

Selektor filmskog programa Dragan Rubeša istaknuo je kako je selekciju birao misleći na pokojnog umjetnika Tomu Gotovca, te ju je na neki način posvetio sjećanju na njega jer misli da je dovoljno jaka i odvažna da bi mu se svidjela.

Subversive Film Festival i dalje nastavlja promovirati sineaste koji koriste film kao oruđe slobode izražavanja te nastoje srušiti raznorazne (željezne) ograde poput režisera/taksista Panahija, čijim se manifestom za slobodu filma i otvorio natjecateljski program. Uz "Taksi", iz igrane konkurencije izdvajaju "Ejzenštajn u Guanajuatu", novi film Petera Greenawaya o meksičkoj avanturi slavnog ruskog sineasta, britansku humornu dramu "Ponos" o neočekivanom susretu LGBT aktivista iz mitske londonske knjižare Gay's the World i velških rudara koje je spojio zajednički prezir prema neoliberalnoj politici Margaret Thatcher s Billom Nighyem i Imeldom Staunton u glavnim ulogama.

Iz dokumentarne konkurencije tu je film "Dugi niz godina", najnoviji filmski uradak cijenjenog austrijskog dokumentarista Nikolausa Geyrhaltera o sudbini austrijskih tekstilnih radnika i polaganoj smrti tvornica, te izraelski dokumentarac "Cenzurirani glasovi" o nedavno objavljenim, dugo godina cenzuriranim intervjuima s izraelskim vojnicima nakon Šestodnevnog rata.

Glavnu nagradu "Wild Dreamer" organizatori ove godine dodjeljuju američkom redatelju Joshui Oppenheimeru, prvenstveno zbog iznimno subverzivnog filmskog opusa, ali i zbog predanog aktivizma.

U sklopu hommage sekcije gledatelji će se moći prisjetiti ruskog redatelja Alekseja Germana, te će premijerno biti prikazana njegova filmska oporuka i po mnogima najvažniji ruski film 21. stoljeća "Teško je biti Bog".

U suradnji s Centrom za ženske studije, u povodu 20. obljetnice njihova postojanja, Subversive Festival donosi program posvećen punku kao prostoru ženske pobune te prikazuje filmove koji problematiziraju pankerske filmske heroine.

Subversive Film Festival održavat će se u kinima Tuškanac, Europa, Grič i KIC, a dio festivalskog programa gostuje u riječkom Art-kinu Croatia.(Hina)


Podijeli: Facebook Twiter