Otvoren 42. međunarodni susret harmonikaša

Harmonikaški orkestar "Stanko Mihovilić" (Neven LAZAREVIĆ)
Harmonikaški orkestar "Stanko Mihovilić" (Neven LAZAREVIĆ)

U pulskom Domu hrvatskih branitelja sinoć je svečano otvoren 42. međunarodni susret harmonikaša koji će trajati do subote, a koji organizira OKUD Istra iz Pule.

- Glazba je univerzalni jezik a njega ćemo večeras progovoriti jedinstvenim instrumentom - harmonikom, rekla je na početku svečanosti tajnica SAKUD-a Gabrijela Peruško Pujas.

Promocija harmonike

Predsjednik OKUD-a Istra Aleks Nadišić kazao je kako je u ovu manifestaciju uložen veliki trud pa im je tako u OKUD-u pripala čast da susrete organiziraju, ali uz to ide i velika odgovornost da nastave promovirati harmoniku. Kako kaže, dobra volja nije dovoljna, tu su i financije radi čega se zahvalio pokroviteljima, sponzorima, kao i onima koji su na bilo koji način pridonijeli manifestaciji, a zahvale je uputio i medijima i publici.

U ime stručnog odbora manifestacije profesorica Đeni Dekleva-Radaković pozdravila je članove žirija te se zahvalila članovima organizacijskog odbora: Tamari Ignjatović, Igoru Krizmanu i Elzani Ajdarpašić koji su podnijeli veliki dio posla u organizaciji.

- Ovaj susret drži kontinuitet i tradiciju, interes za njega raste, konstatirala je Dekleva-Radaković.

Dožupanica Giuseppina Rajko pozdrave je uputila u ime župana Valtera Flega.

- Iz godine u godinu ovaj susret raste u programu i kvaliteti. Entuzijazam organizatora je nešto na čemu moramo biti zahvalni jer su harmoniku izvukli iz zaborava i sačuvali je za nove generacije, rekla je Rajko.

Dar zanatlija-graditelja zvuka

U ime Grada Pule i gradonačelnika pozdrave je uputila Lena Radunić koja je rekla da je Puli čast ugostiti ovu manifestaciju koju svaku godinu podržavaju. Njoj je pripala i čast da manifestaciju proglasi otvorenom te da iz ruku Slavka Magdića iz Harmonikarskog orkestra Konservatorija za glasbo in balet Maribor preuzme prijelazni pehar koji i ove godine čeka najbolji orkestar, a koji dodjeljuje upravo Grad Pula.

S nekoliko riječi obratio se i počasni građanin Pule Massimo Pigini, inače poznati izrađivač harmonika.

- Jako je lijepo biti ovdje među studentima i profesorima, u gradu s dobrom hranom i ne baš dobrim vremenom, našalio se Pigini koji je jednu knjigu poklonio Gradu Puli, a jednu OKUD-u. "Ovo je poklon od nas zanatlija-graditelja zvuka, vama zanatlijama-graditeljima kulture", rekao je.

Otvaranje je nastupom uveličao Harmonikaški orkestar "Stanko Mihovilić" koji djeluje pri OKUD-u, a orkestrom je dirigirao dugogodišnji član OKUD-a i ovog orkestra Julian Grgorović. Imali su dvojicu solista i to Nenu Atanasovića i Inakija Alberdija, a publiku su počastili skladbama Astora Piazzolle, Karla Jenkinsa, Sofije Gubaiduline i Damira Bužlete.

Manifestacija se nastavlja danas natjecanjima u DHB-u te koncertom Claudija Jacomuccija iz Italije u crkvi sv. Franje s početkom u 21 sat. Ulaz na sve događaje je slobodan. (M. RADIĆ)

 

 

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter