Otišla je vrsna poetessa i pripovjedačica

Brojni štovatelji, rodbina i prijatelji odali su počast Ester Sardoz Barlessi (Neven LAZAREVIĆ)
Brojni štovatelji, rodbina i prijatelji odali su počast Ester Sardoz Barlessi (Neven LAZAREVIĆ)

Komemoracija u povodu smrti jedne od najpoznatijih književnica talijanske nacionalne zajednice Ester Sardoz Barlessi održana je u četvrtak u prostorima pulske Zajednice Talijana.

Kako je rekla predsjednica Skupštine Zajednice Talijana Tamara Brussich "Ester Sardoz Barlessi bila je jedna od najpoznatijih književnica talijanske nacionalne zajednice, vrlo aktivna članica u svim aktivnostima te iznimna osoba. Bila je istaknuta pjesnikinja i pripovjedačica, a pisala je na istrovenetskom dijalektu, kao i na književnom standardnom jeziku.

Kolumne u rubrici "Drio el canton"

- Riječi su suvišne, a opet tako potrebne za opisati tko je Ester Sardoz Barlessi bila i što je ona značila za Zajednicu Talijana, ali i za književnost na talijanskom jeziku. Obnašala je brojne funkcije, bila je neko vrijeme predsjednica KUD-a "Lino Mariani", potom je bila vrlo aktivna u programima pulskog Circola, posebice u onim književnim. Bila je iznimno draga osoba, puna energije, entuzijazma, a opisivala je male i velike sitnice u svojoj kolumni u dnevniku La Voce del Popolo u rubrici "Drio el canton". Sve te njezine kolumne ugledat će u jednoj bližoj budućnosti svjetlost dana u ukoričenome izdanju, kazala je Brussich.

Predsjednik Skupštine Talijanske unije Maurizio Tremul osvrnuo se na kvalitetu Barlessinih književnih radova, na poeziju i prozu, te je kazao da mu je iznimno žao što autorica nije dočekala objavljivanje knjige svojih kolumni koja je u pripremi.

- Učestalo smo komunicirali, i nedavno, a Ester, premda je bila bolesna, bila je veliki borac, iznimno jaka. Pažljivo je zapisivala zbivanja iz svakodnevice, uvijek je bila vrlo pristojna, i kada je kritizirala - uvijek s pravom - određene pojave. Njezino poetsko i prozno stvaralaštvo vrlo je kvalitetno, o čemu svjedoče i brojne nagrade i priznanja, kazao je Tremul.

Velika prijateljica KUD-a "Lino Mariani"

Predsjednica Kulturno-umjetničkog društva "Lino Mariani" Loretta Godigna također je uputila tople riječi ovoj pjesnikinji, velikoj prijateljici "Lino Marianija", i čije su pjesme stalno bile na repertoaru ovoga KUD-a tijekom brojnih nastupa i gostovanja.

Ester Sardoz Barlessi (1936.-2017.) bila je jedno od najznačajnijih imena književnosti na talijanskom jeziku i na puležanskom istrovenetskom dijalektu u razdoblju od Drugog svjetskog rata naovamo. Objavila je zbirku pripovijedaka "E in mezzo un fiume", potom roman "Una famiglia Istriana", knjigu pripovijedaka "Panorama ristretto", godinama je objavljivala u tromjesečnom časopisu za kulturu u izdanju EDIT-a La Battana, u dvotjedniku Panorama, te u brojnim knjigama, antologijama i publikacijama u izdanju EDIT-a.

Bila je aktivna članica pulske Zajednice Talijana gdje je moderirala književne programe, predstavila brojne knjige i autore, a godinama unazad vodila je i literarnu skupinu s učenicima iz talijanske osnovne škole.

Na komemoraciji je posebno pozdravljena njezina obitelj, djeca Ombretta, Manuela i Dalen, unuci Dino, Petra, Tasha, Patrick, Roger, Dalen, Elena, Elvis, Eric, te praunuci Ronni, Filip, Lara i Rio. (Vanesa BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter