Oni obožavaju harmoniku

Malo mi je srce jače kucalo - Nikola Vrhovec iz Zagreba nakon nastupa
Malo mi je srce jače kucalo - Nikola Vrhovec iz Zagreba nakon nastupa

"Obožavam harmoniku. Sam zvuk koji proizvodi harmonika je poseban. Svaki instrument ima svoje kvalitete, ali harmonika je, kao i klavir, instrument na kojem istodobno možeš svirati melodiju i ritmičku pratnju. Na violini to, primjerice, ne možeš", kaže nam Ivan Novak, 14-godišnjak iz Varaždina koji je jučer prvim jutarnjim nastupom otvorio 39. međunarodni susret harmonikaša, jednu od najznačajnijih europskih harmonikaških manifestacija koja se tradicionalno održava u pulskom Domu hrvatskih branitelja.

Tom je prilikom - uz, kako samouvjereno kaže, minimalnu i kratkotrajnu tremu - izveo Bachovu "Ariu BWV 515a", Magnanteov "Carnevale di Venezia", "Children's Suite" njegova mentora Saše Bastalca te Basellijev i Naikov "Piccolo Rag".

- Harmoniku volim i zbog toga jer nije žanrovski ograničena. Njome se može svirati i klasična i zabavna glazba. Rasprostranjena je po cijelom svijetu, a premda mnogi smatraju da su najbolji harmonikaši Rusi, kvalitetno sviranje harmonike nije odlika nekog posebnog naroda, već je to univerzalna kategorija, dodaje Ivan.

Njegov četiri godine mlađi glazbeni kolega, desetogodišnji Nikola Vrhovec iz Zagreba, polaznik četvrtog razreda glazbene škole "Zlatka Balokovića", suptilno je i za svoje godine tehnički dojmljivo odsvirao Hookov "Menuet" u C-duru, Matanovićev "Circus" i Šalovljevu "Etidu" u G-duru.

- Malo mi je srce lupalo jače, iskreno će Nikola. Dok sviram najljepše mi je kod harmonike melodija, a najteže mi pada scenski nastup. Ali, žmirio sam… kako treba, kaže i nasmijava mamu Ljubicu, kojoj izričemo dojam, možda pedagoški i pogrešan, da najmlađe harmonikaše ne bi trebalo opterećivati i tim elementom nastupa.

U četiri dana, do subotnjeg proglašenja i nastupa pobjednika, pulskom Domu HB-a nastupit će više od 600 harmonikaša, dirigenata i skladatelja iz 20 europskih zemalja, a prvi put su došli i mladi talenti iz Irske i Grčke. održavala bienalno pa je stoga ove godine njeno 39. izdanje. (Napisao i snimio Z. ANGELESKI)

CIJELU REPORTAŽU ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter