Olja i Vedran Grubić na skupnoj izložbi u Ljubljani


Pulska vizualna umjetnica Olja Grubić, koja trenutno djeluje u Ljubljani zajedno sa svojim bratom Vedranom, koji se inače bavi glazbom te još dvojicom umjetnika sudjeluje na izložbi "Realnost; izgubljena i nađena" u Muzeju tranzitornih umetnosti - MoTA u Ljubljani. Izložba je već bila postavljena u Mariboru, u prostorima galerije GT22. Projekt je financiralo Ministarstvo kulture Republike Slovenije, te podržale su ga Ustanova Fundacija Sonda, GT22 i MoTA, a produkciju potpisuje Kulturno-umetniško društvo Triola.

Olja Grubić rođena je 1990. godine u Puli gdje je završila Gimnaziju, a godine 2013 ⁄ 2014. diplomirala je na Akademiji za vizualne umjetnosti (A.V.A.) u Ljubljani, smjer konceptualizacija prostora. Primarni medij s kojime radi je crtež, iako učestalo pomiče granice crteža, te kombinira medije poput instalacije, videa, fotografije te performansa. Teme su joj suvremene i angažirane, a njezina djela reflektiraju spektar osjećaja i socijalnih stanja današnjeg suvremenog društva. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika Istre.

Yuliya Molina, rođena je 1983. godine u Mariupolu, Ukrajina. Multimedijska je umjetnica mlađe generacije, koja je odrastala na relaciji SSSR – Vijetnam – Ukrajina – Slovenija. Godine 2007. upisala je ljubljansku Akademiju za likovnu umjetnost i oblikovanje, smjer kiparstvo. Akademsku godinu 2011. ⁄ 2012. provela je u Portugalu studirajući na 'Facultade de Belas Artes da Universidade do Porto'. Djeluje u medijima fotografije, videa te zvuka, a u svojim instalacijama objedinjuje drvo, željezo, staklo, papir, tkaninu, svjetlost te ostale predmete.

Borut Bučinel rođen je u Šempetru u Novoj Gorici, a djeluje kao dizajner svjetla, plesač i koreograf. Kazalištem se počeo baviti u 'Dijaškemu domu Ivana Cankarja' gdje je upoznao Sebastjana Stariča (sa kojim trenutno radi na novoj predstavi) i u kazalištu Glej, gdje je počeo raditi kao tehničar i dizajner svjetla. Realizirao je puno autorskih predstava. Kao tehnički suradnik sudjelovao je na brojnim festivalima (Svetlobna gverila, Ana Desetnica, Exodos, Fronta). U zadnje vrijeme bavi se i filmom te fotografijom.

Vedran Grubić, rođen je 1992. godine u Puli. Profesionalno se bavi glazbom. Suosnivač je benda ''NLV'' (Nikol, Luka i Vedran), koji je 2013. godine izdao svoj prvi EP ''and who are you''. Kao samostalni jazz gitarist surađuje s poznatim glazbenicima. Uz glazbu, bavi se i obradom drva te izradom instrumenata. Član je Hrvatske glazbene unije.

"'Realnost; izgubljena i nađena"' je intermedijski projekt, koji kroz video, instalaciju, zvuk i performans traži prostornu interpretaciju za prikaz unutarnjeg stanja pojedinaca s poteškoćama u duševnom zdravlju, te ga na taj način pokušava približiti posjetiteljima. Izložba stvara interakciju realnih i fiktivnih elemenata, te temelji se na vizualnim i zvučnim halucinacijama. Cilj toga projekta je ukloniti predrasude prema duševno bolesnim osobama. (V. BEGIĆ)


 


Podijeli: Facebook Twiter