Okrugli stol:Djeca radije posuđuju nego kupuju knjige


U sastavu Monte Librića održan je okrugli stol o smjeru čitanja za učenike viših razreda pulskih osnovnih škola koji je vodila Sandra Maričić.

Sudjelovali su Lovro, učenik OŠ Kaštanjer, Eleonora, iz OŠ Centar, Ema iz OŠ Tone Peruška, Tia Lena iz Monte Zara, Leonora s Vidikovca, Dražena iz Šijane te Saša iz OŠ Veruda.

Svima njima je zajedničko što vole čitati, a govorili su nešto i o iskustvima čitanja u školama. Neki su se požalili da se u njihovim školskim knjižnicama ništa ne zbiva, većinom iz razloga što imaju premalo prostora, a drugi da im lektira nije baš zanimljiva, a među knjigama koje su im bile najteže za pročitati, naveli su "Finka Fi".

- Najlakše knjige je najteže prepričati, odnosno najteže je kod takvih knjiga izvući kratki sadržaj, kazala je Saša, dok je Dražena rekla da se čitanjem prenosi neko iskustvo, da je to prilika za upoznati književnost.

- Puno učenika pročita samo kratki sadržaj par minuta prije predstavljanja lektire, iz jednostavnog razloga što su loši čitači, veli Lovro, a Leonora se nadovezuje da se čitanjem razvija jezik. Da je čitanje važno za razvijanje govornih vještina, smatra i Tia Lena, a Dražena veli da je to vrlo poticajno. Saši su roditelji čitatelji u ranom djetinjstvu, i to ne samo prije spavanja. Lovro je rekao da je volio čitati i Disneyjeve slikovnice, te da, istina, postoje pametni telefoni s kojih je moguće pročitati knjige, ali isto kao što postoje pametni telefoni, postoje i glupi ljudi.

O čitanju s tih "pametnih sprava" djeca su imala podijeljeno mišljenje, no slažu se da je ipak malo nespretno čitati na taj način. Što se tiče posuđivanja knjiga i kupovine, Saša je rekla da ako joj se neka knjiga svidi, može je i deset puta posuditi iz knjižnice, dok Dražena veli da joj sestra ima puno knjiga, a Tia Lena da čita samo obveznu lektiru. Ema pak voli imati svoje knjige, da ne bi plaćala zakasninu. (V. B.)


Podijeli: Facebook Twiter