Održano VII. izdanje Memorijala Petra Stankovića "Barban u srcu"

Otvoreno sedmo izdanje znanstvenog skupa posvećenog Petru Stankoviću - obraćanje načelnika Kontošića (D.  MEMEDOVIĆ)
Otvoreno sedmo izdanje znanstvenog skupa posvećenog Petru Stankoviću - obraćanje načelnika Kontošića (D. MEMEDOVIĆ)

Ovogodišnje, VII. izdanje Memorijala Petra Stankovića "Barban u srcu" otvoreno je u barbanskoj Osnovnoj školi Jure Filipovića u četvrtak navečer. Nakon pozdravnih riječi domaćina, načelnika Općine Barban Denisa Kontošića koji je govorio o važnosti ovoga skupa te o važnosti Petra Stankovića za Barban, predstavljen je zbornik radova s prošlogodišnjeg skupa. 
 
Povijesne okolnosti
 
Potom je Općina Barban predstavila donaciju školi Jure Filipovića kao domaćina ovoga susreta, a to je pametna ploča na kojoj zahvaljujući suvremenim metodama mogu raditi istovremeno i četiri učenika. Zatim je predstavljen i hologram, poklon Udruge mladih za poticanje znanosti i inovacije Luče, čija je predsjednica Larisa Kontošić.
 
Na samome početku skupa, Denis Kontošić govorio je na temu "Povijesne okolnosti življenja Barbanca Petra Stankovića". U svome se izlaganju osvrnuo na povijesne, socijalne i gospodarske prilike u Istri za života Petra Stankovića, a istaknuo je da je Stanković rođen i umro u Barbanu, kao i njegovu povezanost sa zavičajem. 
 
Obrazložio je i kako su društvene prilike utjecale na njegovo djelovanje, uz pregledan osvrt na okolna zbivanja. 
 
Dr. Sandro Cergna s pulskog Sveučilišta Jurja Dobrile imao je kao temu izlaganja "Nella cantina del canonico: note sul Nuovo metodo economico-pratico di fare e conservare il vino di Pietro Stancovich" (Iz podruma kanonika: bilješke o novim ekonomsko-praktičnim metodama pravljenja i očuvanja vina Petra Stankovića).
 
- Ovdje govorim o Stankovićevoj knjizi koja je vrlo zanimljiva, ali i vrlo rijetka, jedna se kopija čuva u rovinjskoj muzejskoj knjižnici, a druga u tršćanskome gradskom muzeju. Objavljena je 1825. godine i posvećena je Stankovićevom bratu te odnosi se na berbu od godinu dana ranije. Stanković je pun znanja iz klasične kulture, a referira se i na Plinija Starijeg. Govoreći o raznim vinima iz Istre, i danas su tu prisutni, kao i u Stankovićevo vrijeme, muškat i refošk, kazao je Cergna ističući da je knjiga dostupna i putem interneta, ali se ne mogu skinuti ilustracije.
 
Prof. dr. Slaven Bertoša imao je izlaganje "Petar Stanković i Barban u Kandlerovom listu L'Istria".
 
- Kronološki prvi zapis o Barbanu ovdje je onaj od 4. travnja 1846., a donosi pregled kretanja broja mjesnog žiteljstva od 1818. do 1845. prema zapisima koje je sastavio barbanski župnik, kanonik don Antonio Gambin. Iz tih je podataka uočljivo da se broj stanovnika u Barbanu u navedenom razdoblju uglavnom polagano povećavao. Drugi se zapis odnosi na podvrgavanje Barbana pod vlast mletačkoga dužda 16. svibnja 1516. Naselje je tada potpalo pod labinskog i plominskog podestata, jer je priključeno njihovom području. U trećem se zapisu objavljuje redakcijska vijest o smrti kanonika Petra Stankovića, "Nestora istarskih književnika", proučavatelja i čuvara istarske povijesti i starina koji su upravo zahvaljujući njemu na poluotoku ponovno procvjetali. U povodu smrti, u časopisu "L'Istria" 
objavljena je njegova opširna biografija. U njoj je istaknuto da je Istra izgubila jednog od svojih najmarljivijih zaslužnika, koji je nakon kraće bolesti, u dobi od 81 godine, preminuo u Barbanu navečer 12. rujna 1852., kazao je dr. Bertoša.
 
Raznolike teme
 
Iva Kolić imala je izlaganje "Iz rukopisne ostavštine Petra Stankovića: izbor pisma".
 
Drugoga dana uslijedila su izlaganja koja su održali: Gordan Andrić iz Pule "Stankovićeva eno i eleokultura kroz antičku prizmu", Tara Pavlović (Pula) "O Stankovićevim Trima Emonama", a potom su na rasporedu bila izlaganja dr. Vesne Pešić iz Rijeke i dr. Eduarda Pavlovića iz Opatije "Moguća uloga šireg zavičaja u Stankovićevu poimanju života Sv. Jeronima: eventualna potkrjepa Zrenja kao mogućeg mjesta svečeva rođenja", Josipa Šiklića, ravnatelja Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile Pazin "Crkve na području naselja Prnjani", te Darka Komša, ravnatelja Arheološkog muzeja Istre i Milene Joksimović "Barban u izvješću o 
apostolskoj vizitaciji biskupa Agostina Valiera 1580.". Zatim su tu bili doprinosi Branka Benčića s Katoličko bogoslovnog fakulteta u Zagrebu "Josip Antun Batel, Dokumenti za povijest kaštela Barbana", Barban, 1860 (rukopisni prijepisi)", Marka Jelenića iz Osnovne škole Petra Studenca Kanfanar i OŠ Savičenta "Roditi se i 
krstiti na Barbanštini između 1880. i 1890.", Samante Paronić "Zabilješke o obiteljskoj strukturi u Župi Barban uvidom u Status Animarum (1882.)", prof. dr. Roberta Matijašića i dr. Deana Krmaca "Poginuli vojnici s Barbanštine prema službenom Popisu gubitaka c.k. Ministarstva rata (1914.-1918.)", dr. Stipana Trogrlića, 
znanstvenog savjetnika iz područnog centra Instituta društvenih znanosti "Ivo Pilar" Zagreb "Politička situacija u općini Barban od 1919. do 1921.", a prof. dr. Lenko Uravić i Roberta Kontošić s Fakulteta ekonomije i turizma "dr. Mijo Mirković" govorili su na temu "Agroturizam - istarska razvojna šansa".
 
Organizator skupa je Općina Barban, a suorganizatori TZ Barban i OŠ Jure Filipovića Barban. (V. BEGIĆ)
 
 
 
 
 
 
 

Podijeli: Facebook Twiter