Od sevdalinke do veselog bosanskog kola

Članovi KUD-a Kolo Dubravsko iz Mostara
Članovi KUD-a Kolo Dubravsko iz Mostara

Festival bošnjačke kulture ove se godine održao po 8. put, a višednevna manifestacija završila je sinoć na terasi Doma hrvatskih branitelja s odličnim glazbeno-scenskim programom koji je bio poput otkucaja srca Bosne u samom srcu Pule.

Program je sadržavao one najdirljivije i one najveselije elemente bogate bošnjačke kulture – od sevdalinke do veselog bosanskog kola. Od tuge do veselja, od pjesama o ljubavnoj čežnji do veselih koraka plesačica i plesača – sve to i više od toga bilo je na jučerašnjem meniju zatvaranja festivala.

Prvi veliki gost bio je legendarni Nedžad Imamović koji još od 1965. godine njeguje tradiciju sevdalinki i koji ih je do danas snimio preko 300. U obitelji Imamović sevdalinka je kod kuće – Nedžadov otac Zaim bio je legenda sevdalinki, a njegov sin Damir približio ju je novoj generaciji s kombinacijom jazza i tradicije. Njegov  nastup potvrdio je zašto Nedžada Imamovića treba voljeti, a njegove su interpretacije ganule mnoge prisutne u publici.

Zadatak da nastavi u istom tonu pripao je mladom Zaninu Berbiću koji je sa svojim neupitnim umijećem na sazu i izvrsnom kontrolom glasa dokazao da se zahvaljujući mladoj i talentiranoj generaciji tradicija sevdalinke nikada neće izgubiti.

Ovdje je važno dodati da Berbić strogo kontrolira svoju interpretaciju pa njegov nastup nije ni u jednom trenutku bio forsiran radi efekta. To je rezultiralo fluidnošću koja je omogućila da se emocije pjesme prelijevaju na prirodan način. Sve to zaslužilo je srčani aplauz zadovoljne publike kojoj se Berbićev nastup iznimno dojmio.

Za dozu veselja i razigranosti bilo je dovoljno da se na terasi pojave članovi KUD-a Kolo Dubravsko iz Mostara. Njihove nošnje i nasmijana lica odmah su privukla pažnju publike, a već prisutnu dobru atmosferu pojačali su izvedbom veselog bosanskog kola. Valja napomenuti i da je završna svečanost 8. festivala bošnjačke kulture u Istri bilo posvećeno i ulasku Hrvatske u Europsku Uniju.

Ovogodišnji festival u organizaciji Nacionalne zajednice Bošnjaka u Istri imao je bogati program – od gostovanja Esada Bajtala i predstavljanja njegove knjige "Sevdalinka – alhemija duše" u Puli, sve do programa održanih u Labinu, Poreču, Rovinju i Raši.

Program koji je počeo 11. svibnja u Puli ugostio je kulturno-umjetnička društva koja prezentiraju tradicionalne plesove iz raznih krajeva Bosne i Hercegovine, predstavio je bosanske specijalitete, promovirao pisana djela članova zajednice i ostale aspekte bošnjačke kulture koja živi i obogaćuje naš Poluotok. (Napisao i snimio B. VINCEK)


Podijeli: Facebook Twiter