Od Posejdona i Hefesta do Transkripcije identiteta


U grožnjanskoj Gradskoj galeriji Fonticus u tijeku su dvije samostalne izložbe: Relja Rajković predstavlja se postavom naslovljenim "Posejdon i Hefest", a Krešimira Gojanović izlaže "Transkripcije identiteta".

Komentar agresivnog uniformiranja

Relja Rajković predstavlja kolekciju trodimenzionalnih predmeta malog formata realiziranih protekle dvije godine, radi se o objektima izvedenim intervencijama iz Hefestove palete djelovanja.

Sastavnice objekata su bakar, srebro, željezo, mesing, alpaka, rodij, iridij, paladij. Svi radovi Relje Rajkovića bogati su detaljima, pa voditelj galerije Eugen Borkovsky kaže kako se autor "ne libi sitan detalj izvesti trodimenzionalno u plemenitom materijalu ili element rada koji ima prostornost obraditi plošno. Ponegdje koristi boju materijala kao dio izražajnog raspona kolorističkih efekata pa na obliku kombinira uglačanost ili izjedenost kemijskim sredstvom. Gdjekad prikriva podlogu nanoseći ton boje."

- Autor komentira agresivno uniformiranje, "ukutijavanje", ambalažiranje, bez naše svijesti da su i stanovi, automobili, televizori, ali i ljesovi uvijek u obliku kutija, kaže Borkovsky.

Sastavni dio ove prezentacije je video rad projekcija Vanje Marina koji otkriva premisu projekta a to je reinterpretacija detalja slikarskih radova. U elementima oblikovanja one se referiraju na radove Reljinog oca, slikara Zdravka Rajkovića.

Propitkivanje identiteta i lokacije

U postavu "Transkripcije identiteta" Krešimira Gojanović miješa stilove i načine interpretacije oblika, na istom radu prisutan je zapadni način prezentacije, ali i izdvajanje oblika na način sličan kineskom umjetniku. Ona progovara nestrpljivim, ali ukroćenim linijama koje predstavljaju armaturu radova te integrira elemente čiji smisao usklađuje osobnim promišljanjem.

- Gojanović oslonjena na tekovine zapadne civilizacije, propituje aspekte kolektivnog i/ili osobnog identiteta i lokacije. Nesigurnost postojanja i nedostatak osobnog smisla nadoknađuju se nacionalnim identificiranjem, iako je jasno je da ne postoje čiste nacionalne države. Zaboravljamo da postoji i nomadski pristup kojemu nisu potrebne podjele, kaže Borkovsky. (M. RADIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter