Obnovljeni "Čarobnjak iz Oza" i "Štuorice od polnoći"

Gordana Jeromela Kaić, Marijan Jelenić, Nenad Hrvatin, Katja Taljat, Andrea Gotovina, Aleksandar Bančić, Filip Lugarić, Sšaa Ste
Gordana Jeromela Kaić, Marijan Jelenić, Nenad Hrvatin, Katja Taljat, Andrea Gotovina, Aleksandar Bančić, Filip Lugarić, Sšaa Ste

Na konferenciji za novinare u Istarskom narodnom kazalištu - Gradskom kazalištu Pula predstavljene su predstave "Čarobnjak iz Oza", koja će premijerno biti izvedena u subotu, 18. ožujka u 18 sati, te "Štuorice od polnoći", koja će biti izvedena u ponedjeljak, 20. ožujka u 20 sati u INK-u.

- Ovaj nam je ožujak iznimno bogat događajima i predstavama. Za Svjetski dan kazališta za djecu i mlade bit će izvedene "Štuorice od polnoći" Aleksandra Bančića, a "Čarobnjak iz Oza" igrat će premijerno 18. ožujka, te potom u nekoliko termina tijekom idućeg tjedna u INK-u, kazala je ravnateljica ove kazališne kuće Gordana Jeromela Kaić.

- "Čarobnjak iz Oza" je u biti obnova istoimene predstave s novim glumcima i bogatom scenografijom. Od prije šest godina, puno se toga promijenilo. Meni je to bio prvi susret s režijom i zato sam tada bila silno uzbuđena, a i sada je to posebno drag povratak, kazala je Andrea Gotovina koja potpisuje adaptaciju teksta, režiju i koreografiju.

Govoreći o preuređenoj, oblikovanoj i oslikanoj scenografiji iz fundusa INK-a, Katja Taljat kazala je da joj je bio vrlo zanimljiv taj rad jer se mogla kreativno izraziti, ali vrlo je važan timski rad u predstavi.

U ovoj poznatoj modernoj bajci prema tekstu L. Franka Bauma glume Ana Rumak, Filip Lugarić, Fran Vozila, Saša Stepanović, Rade Radolović, Tisa Klićek, Karla Medakov, Ema Vještica, Saša Marković, Zoja Poropat, Lucija Brkić, Marko Gašparović, Sanela Hasanbegović, Gaia Komšo, Anastasia Garić, Michelle Salome Kursar, Melissa Malešević, Matija Milošev i David Rovis.

Ana Rumak izrazila je svoje veliko zadovoljstvo radom na ovoj predstavi te čarobnim svijetom koji predstava prikazuje, a Saša Stepanović i Filip Lugarić govorili su kako im je bilo vrlo zanimljivo glumiti tako maskirani. Rade Radolović pozvao je roditelje da dođu s djecom na premijeru, jer je to poseban užitak kada cijela obitelj gleda predstavu. Marijan Jelenić kazivao je o kreiranju glazbe, pohvalivši pri tome cijeli autorski tim.

Govoreći o predstavi "Štuorice od polnoći" Aleksandar Bančić izrazio je svoje veliko zadovoljstvo što je ta predstava napokon privedena kraju, a kazao je da je nastala kada su mu se neke životne okolnosti poklopile.

- Kada sam istraživao o povijesti svoje obitelji, došao sam do podataka da je moj pradjed Anton, odnosno Tuone Bančić iz Dolenjih Krničari pokraj Žminja pričao priče maloj Milici Kranjčić. Ona je danas učiteljica u mirovini, i jedna je od neumornih sakupljačica narodne predaje Istre, odnosno Žminjštine, a taj je materijal izdala u knjizi "Libar od polnoći" uz pomoć Osnovne škole Vladimira Gortana Žminj. Osim pradjedovih štuorica, u predstavi se mogu čuti i one iz Peroja, Žejana i Ripende, kazao je Bančić.

Svi termini

"Čarobnjak iz Oza" bit će izveden još i 20. ožujka u 9.30, 11 i 18 sati, 21. i 22. ožujka u 9.30 i u 11 sati. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter