Obnova utvrde Posrt i kaštela u Pazu

Kaštel u Pazu
Kaštel u Pazu

U Općini Cerovlje nastavlja se obnova napuštene srednjovjekovne utvrde Posrt (Posert), koja je 600-injak metara zračne linije udaljena od poznatijeg ladanjskog dvorca Belaj, a sve je spremno za početak obnove obližnjeg kaštela Paz.

- Utvrda Posert je spašena od potpunog uništavanja koje bi neminovno bilo uslijedilo. U pet godina sanirani su ostaci 5-etažne kule visoke 17 metara, provedeni konzervatorsko-restauratorski radovi te sustavna arheološka istraživanja. Lani je obnovljen istočni zid 13 metara visokog palasa, a obavljena su arheološka istraživanja unutrašnjosti kule i dijela palasa, kaže arheolog konzervator Josip Višnjić iz Hrvatskog restauratorskog zavoda koji od 2007. godine predvodi obnovu srednjovjekovne rezidencijalne arhitekture ovoga područja.

Lani su pronađene veće količine keramičkog materijala koje potvrđuju da je utvrda bila nastanjena tijekom 15. i 16. stoljeća. Za lanjske radove Ministarstvo kulture je odvojilo 200 tisuća kuna, a Istarska županija je pripomogla s 50 tisuća kuna. Nositelj radova bio je žminjski Kapitel.

- U planu nam je da u iduće tri godine završimo istražne arheološke radove i sanaciju palasa u Posertu do te mjere da ga možemo bez ikakvih opasnosti prezentirati javnosti, kaže Višnjić

Cilj Općine Cerovlje i HRZ-a je obnoviti sve povijesne objekte i spomenike kulture u tom području te ih povezati izletničkim pješačkim stazama: utvrda Posrt, ladanjski dvorac Belaj, kaštel Paz i tamošnje crkve Uznesenja BDM te sv. Vida na groblju s gotičkim freskama, crkvice Svih svetih u Gradinju s nedavno restauriranim freskama, srednjovjekovni gradić Gologorica, kula u Gradinju (Turnina) kojoj je potrebna hitna sanacija…

- Uz pomoć općine, a ponajviše stanovnika Paza krajem prošle godine organizirali smo čišćenje raslinja sa zapuštenog kaštela u Pazu što je bio preduvjet za izradu arhitektonskog snimka, plana i programa sanacije te troškovnika što je onda temelj za prijavljivanje projekta na fondove i natječaje, pri čemu se uzdamo u pomoć Istarske županije pri kandidiranju na europske fondove, kaže arheolog Višnjić. (Napisao i snimio Anđelo DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter