Obilježava se 50. godišnjica smrti Mate Balote

Mate Balota
Mate Balota

Prekosutra će se u podne u rodnoj kući Mate Balote (Mije Mirkovića) u Raklju obilježiti 50. godišnjica smrti ovog istarskog velikana, koji je preminuo 17. veljače 1963., a i taj dan je bila nedjelja.

Budući da su mu sva četiri sina preminula, iz Zagreba će, prema najavi, doći Balotini unuci i poštovatelji iz Pule, Raklja i ostalih mjesta. S obzirom na to da se na obiteljskom ognjištu ne može zapaliti vatra kao što je bilo predviđeno jer sada je to muzej, upalit će se lumin i projicirati arhivske videosnimke.

Uz snimke iz obiteljskog doma, sestre uz ognjište, filmski zapis prikazuje i glumce Mariju Crnobori i Ivu Ermana kako kazuju Balotine pjesme, Zvanu Črnju i Slavka Zlatića kako govore o njegovu liku i djelu te Balotu iz 1944. i 1962. godine.

Balota je najpoznatije i, osobito u pjesništvu, najznačajnije istarsko ime u središnjem toku nacionalne književnosti sredinom 20. stoljeća.

Osim što je bio književnik, Balota, odnosno Mijo Mirković bio je i ekonomist i novinar. Rođen je 28. studenog 1898. u Raklju, a zbog svojih stajališta bio je za vrijeme talijanske vladavine uhićivan i zatvaran. Iznimno plodno razdoblje njegova stvaralaštva bilo je 1930-ih kada je intenzivno proučavao život i djelo Matije Vlačića Ilirika.

Godine 1938. objavio je najznačajnije književno djelo, zbirku čakavskih stihova "Dragi kamen", poslije objavljenu u još nekoliko izdanja. Tijekom Drugog svjetskog rata dovršio je svoj roman "Tijesna zemlja".

Prilike u Puli za austrijske vladavine i neposredno nakon Prvog svjetskog rata dokumentaristički je i beletristički obradio u monografiji "Puna je Pula" iz 1954. godine.

Kao sudionik Pariške mirovne konferencije zaslužan je za pripojenje Istre domovini nakon Drugog svjetskog rata. Od 1957. do smrti predavao je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, a jedan je od najplodnijih pisaca iz područja ekonomije između dva svjetska rata i u poraću.

Zaslužan je za osnivanje današnjega Fakulteta ekonomije i turizma u Puli koji nosi njegovo pravo ime. Pokopan je u Raklju, gdje se njemu u spomen od 1968. održavaju Susreti na dragom kamenu. (M. Ra.)


Podijeli: Facebook Twiter