O zajednicama u Istri i istarskom identitetu

Večer u kužini kod Ferlina (E. VELAN)
Večer u kužini kod Ferlina (E. VELAN)

Na prošlosubotnjim savičentskim razgovorima iz ciklusa Grill Peace United, koje organiziraju Šikuti Machine, predstavljeni su autori, odnosno pokretači časopisa za poeziju Polet - Oleg Morović, Oleg Šuran i Andi Prekica. Po uzoru na izvorno kršćanstvo susret se dogodio u kužini oštarije Ferlin, okolo i između stola, te pokraj ognjišća uz emotivnu i često duhovitu naraciju Maria Benčića. Za hranu i piće pobrinuli su se Darko Pekica, Mario Ferlin i ostali suradnici Šikuta.

Oblikovan sa svrhom

Polet je 2007., s Olegom Morovićem i Olegom Šuranom, prohodao u formi fanzina, umnožavao se fotokopiranjem te se distribuirao "iz ruke u ruku", što bi tržišno značilo besplatno. No, (kažu povjesničari umjetnosti) Polet nije bio klasičan fanzin – nije nastao iz potrebe za širenjem subkulturnih ideologija i svjetonazora, nije se bavio undergroundom, niti je njegovao estetiku bez estetike... Polet je bio oblikovan sa svrhom, probirao je najbolje od suvremene poezije, te je njegovao eksperimentalan duh u post eksperimentalnom dobu. Kao treći član uredništva, 2011. pridružuje se i Andi Pekica, te Polet poprima nešto drugačiji umjetnički pravac. Nastupi su uobličeni u precizne akcije (Jednorog Alfredo, Brodogradilišta, Oleg Andi Oleg, Polet i tuljanovina u Makini, Polet na Danskom, ...), a odabir pjesama je pomniji i konceptualno zaokružen.

"Ako želimo sadržajno opisati Polet, možemo reći jedino da pjesme Poleta odlikuje eksperimentiranje s formom i medijem, naracijom, jezikom i pismom, likovnošću; semantikom i kodiranjem; te odnos tečnosti pisanja, čitanja i izgovora. Polet je poprimao i nastavlja poprimati različite formate i medije. Odabir pjesama za posljednji, 43. broj Poleta, izvršio je poznati umjetnik i edukator Alen Floričić", objasnio je moderator večeri Mario Benčić.

O stanju kulture u Istri

Večer je potekla u čitanju poezije, analizi trenutnog stanja u istarskoj kulturi, odnosno o stanju kulture u Istri. U suštini Polet je zajednica, razumno, s demografskom intencijom širenja; koristi se staroslavenskom institucijom dara (dono na talijanski): crta, dizajnira, skicira, piše, oblikuje, objavljuje i potom besplatno distribuira. Takvih zajednica koje se geografski pozicioniraju na gornjem dijelu ljudskog tijela, iznad probavnog aparata, ima malo posvuda u svijetu, žive daleko od kulturnih institucija i tržišta, u Istri se ponekad, radi novca, povezuju s turističkim zajednicama ali, u pravilu, djeluju samostalno. Ne znam koliko ih ima u Istri, potvrđujem da mobilnost na skučenom prostoru poluotoka pogoduje upoznavanju takvih i sličnih zbilja. Zajednicu utemeljuju i pojedinci, glede toga, preporuča se posjeta samostalnoj izložbi akademskog kipara Aleksandra Garbina u Zavičajnom muzeju u Rovinju. Sasvim slučajno se susret u Savičenti s članovima Poleta poklopio s objavljivanjem podataka iz proračuna za kulturu Istarske županije o rezovima u kulturi. Tokom večeri govorilo se i o problematici istarskog identiteta, o tome treba li u Istri govoriti o istarskoj književnosti ili o književnosti u Istri. Odgovora nije bilo, osim što se on možda provlačilo kroz samo čitanje poezije. Glede toga zajednica Oleg- Andi- Oleg nudi nam, besplatno, kratku pjesmicu "Istrijanski bazeni" koja podsjeća na mali člančić iz istarske kronike- svakodnevnice; bavi se bazenima i posredno istarskim identitetom. (Elio VELAN)


Podijeli: Facebook Twiter