O tužnom Portugalu s injekcijom smijeha

Ines Pedrosa (Tanja Draškić Savić)
Ines Pedrosa (Tanja Draškić Savić)

Obrazlažući naslov svoje knjige "Bespomoćnost", predstavljene jučer na pulskom Sajmu knjige, portugalska spisateljica Ines Pedrosa kazala je da biti živ znači biti bespomoćan, bez zaštite.

- Važno je da smo svjesni naše smrtnosti. O tome govori ovaj roman, kao i o Portugalu danas, u kojem se proživljava ekonomska kriza koja iz ljudi izvlači najgore i najbolje. Bitno je dati vrijednost onome što zovemo život, kazala je autorica, čije je djelo "Nedostaješ mi" iz 2003. godine postalo bestseler.

No, unatoč mračnoj slici današnjeg Portugala, roman ima nadu, pa i sretan kraj. Tanja Tarbuk, citirajući izjavu lika Raula u romanu ("Ovo tužna zemlja je, zapravo, mjesto utjehe"), pitala je autoricu zašto je tome tako.

- Kriza ipak nije rat. U knjizi se, također, raspravlja i o identitetu. Radi se o siromašnoj zemlji, ali iako siromašna, u njoj je ugodno, ugodna je klima, kao i hrana i piće, tu je more. Portugal nije zemlja koja njeguje sreću kao Brazil; Portugal je zatvoreniji u sebe, no unatoč tome, to je zemlja utjehe jer se može računati na solidarnost ljudi, kazala je Pedrosa.

Pojašnjavajući njihovu "inferiornu superiornost", podsjetila je da su Portugalci prije pet stoljeća bili pioniri pomorskim otkrićima, bili moćni i slavni s brojnim kolonijama, a onda sve izgubili. Sad proživljavaju čežnju za veličinom. Dok njihova nekadašnja kolonija, Brazil, postala velika zemlja koja je okrenuta budućnosti, Portugal je okrenut prošlosti, kazala je autorica. Razloge te inferiornosti nalazi u tome da je Portugal dugo bio monarhija i dugo diktatura, zbog čega su Portugalci vrlo poslušni prema vlastima i autoritetima, a patrijarhalnost, nasilje nad ženama i mačizam, prisutni i kroz likove u ovom romanu, samo su pokazatelji te inferiornosti i neslobode.

- No, moja je pisanje trajna dekonstrukcija fatalizma putem smijeha. Pokazujem tužnu stranu života s injekcijom smijeha. Svatko od nas doživi gubitak voljene osobe, roditelja ili djeteta., no protiv smrti se ne može ništa. Živimo život kakvog smo izabrali. Naš je život naš izbor. Dok smo živi, nema razloga za tragičnost i fatalizam, zaključila je portugalska spisateljica, ali i istaknuta i nagrađivana novinarka Ines Pedrosa. Njen je roman "Bespomoćnost" objavio zagrebački nakladnik OceanMore. (Z. ANGELESKI)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter