O identitetu 70 domaćih i stranih predavača


U povodu 20. godišnjice, Odsjek za povijest pulskog Sveučilišta Jurja Dobrile pokreće niz dvogodišnjih međunarodnih znanstvenih skupova pod zajedničkim nazivom "Past, Present, Future", na kojima će se obrađivati povijesne teme značajne za razumijevanje sadašnjosti. Prvi trodnevni skup "Identity in Flux" održat će se  na Odjelu za humanističke znanosti od sutra do subote, a svojim izlaganjima nastupit će 70-ak sudionika iz Hrvatske, desetak europskih zemalja i SAD-a, među njima i tri ugledna pozvana predavača - profesori Florian Bieber (Sveučilište u Grazu), Patrick J. Geary (Institut za napredne studije, Princeton) i Massimo Montanari (Sveučilište u Bologni).

Cilj je skupa promotriti složeni fenomen identiteta, njihovu višestrukost, prilagodbe i mijene u raznim povijesnim razdobljima. Znanstveni skup održava se uz potporu Odjela za humanističke znanosti Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Skup se odvija istodobno u tri radne sobe kroz 15-minutna izlaganja i prateće desetominutne rasprave

U najavi se navodi da je identitet kompleksni fenomen s velikim utjecajem na svakodnevni život čovjeka - bio osobni ili grupni, identitet može biti čvrst i postojan, ali i podložan promjenama tijekom života ili generacija. Identiteti su višestruki te postoji više čimbenika koji mogu poslužiti kao pomagalo za njihovu definiciju: dob, spol, rod, etnicitet, vjera, zemljopis, obrazovanje, političke sklonosti… Nedvojbeno je da ljudi koriste identitet kao pomagalo za snalaženje u svijetu, ali i kao referentnu točku za vlastito ponašanje. Cilj skupa je promotriti identitete u razdobljima tranzicija i velikih promjena te odgovoriti na niz pitanja o identitetima u svim povijesnim razdobljima.

Skup "Past, Present, Future" održavat će se bijenalno, a već je definirano da će tema idućeg znanstvenog skupa u svibnju 2017. biti "Pobjeda ili poraz? Društva između ratovanja i post-ratnih previranja", na kojem će se propitivati problematika završetka velikih ratova u povijesti i njihovih posljedica za društvo, a u žarištu će se naći Prvi svjetski rat.

Godina 2017. ima posebnu težinu zbog obilježavanja više važnih događaja iz nacionalne i svjetske suvremene povijesti: stota je obljetnica američkog ulaska u Prvi svjetski rat, Oktobarske revolucije i jakih sukoba na Sočkome bojištu, a sedamdeseta je obljetnica uspostave hrvatske i jugoslavenske vlasti u Puli po završetku Drugoga svjetskog rata. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter