O glazbi predavanjima, izložbama i koncertima

Noć muzeja zasigurno će i ove godine privući brojne posjetitelje
Noć muzeja zasigurno će i ove godine privući brojne posjetitelje

Hrvatsko muzejsko društvo već jedanaestu godinu zaredom provodi manifestaciju Noć muzeja, koja je u potpunosti poprimila karakteristike nezaobilaznog kulturnog događaja, a s ciljem da se potakne daljnje prepoznavanje muzeja kao dinamičnih institucija, koje potiču istraživanje, inovativnost, kreativnost, a promoviranjem baštine i njenog utjecaja na suvremene tendencije, promiču važnost interakcije muzeja s okruženjem, stvaranje nove publike i održivi razvoj muzeja i zajednice.

Dvanaestu Noć muzeja koja će se održati 27. siječnja 2017. od 18-01 sati iza ponoći, obilježit će tema Glazba i glazbeni velikani i njihov utjecaj na društvo, kojom se želi ukazati na važnost prikupljanja, očuvanja i prezentiranja najširoj javnosti, materijalne i nematerijalne kulturne baštine, koju brojni muzeji i druge ustanove baštine u svojim zbirkama, ali i iznimnog utjecaja koji su imali glazba i glazbeni stvaraoci kroz povijest do najsuvremenijeg doba.

Konstrukcija sna

Ideja manifestacije je da se kroz različita događanja u Noći muzeja, prezentira javnosti brojne zbirke posvećene glazbi i glazbenim stvaraocima, velikim skladateljima, dirigentima, pedagozima i izvođačima u najširem smislu, ali i utjecaje koje su pojedine glazbene pojavnosti imale kroz povijest, a posebice danas na društvo u cjelini.

Bujska Noć Muzeja započinje u 17 sati u Etnografskom muzeju radionicom "Upoznajmo Bajs" u suradnji s Muzejem drvenih glazbala MuBajs iz Završja. Program se nastavlja u 19 sati otvorenjem izložbe fotografija Branimira Turkalja "Fotografske transformacije - Noćna Muzika" u Gradskoj galeriji Orsola.

U 20 sati u bujskoj kuli sv. Martina, bit će otvorena izložba "Ottavio Štokovac Rapatočki - čovjek, umjetnik, glazbenik", graditelj istarskih bajsova. Osim njegovog doprinosa tradicijskoj glazbi, bio je poznat kao čovjek velikog slobodarskog duha, punog humora, posebnog pogleda na Istru i njezine ljude. Jednom je za sebe rekao: "Ja sam najsiromašniji čovjek u Istri, a možda i najbogatiji".

Buzetski Zavičajni muzej za ovogodišnju je Noć muzeja priredio zanimljiv kolaž različitih događanja koji će se odvijati od 18 pa sve do 1 sat iza ponoći. Sve počinje svojevrsnom dobrodošlicom, degustacijom proizvoda Destilerije "Aura" iz Buzeta. Slijedi koncert klavirskog dua Enej Blažek i Mateo Žmak, studenata Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu, Područnog odsjeka u Rijeci. Potom će se otvoriti izložba "Konstrukcija sna" Sare Pećanić, studentice slikarstva na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. U nastavku programa bit će riječi o monografiji "111 godina Glazbenog društva Sokol Buzet", objavljenoj u prosincu 2016., a slijedi i prezentacija razglednica Buzeta iz fundusa Zavičajnog muzeja u Buzetu. Za kraj tu je i nastup Dua Stand By koji je priredio unplugged obrade pop, rock i blues standarda, izvedene u akustičnim aranžmanima uz pratnju gitare i perkusija.

Noć muzeja 2017. u Etnografskom muzeju Istre započet će stvaranjem glazbe u Tvornici zvuka najmlađih posjetitelja. Nakon toga slijedi predstavljanje on-line kataloga i izložbe "Osama(e) – Život naselja do tri stanovnika u Istri". U zadnjem dijelu programa slijedi glazbeni program učenika Pazinskog kolegija.

Porečka Noć muzeja započinje u 18 sati radionicom za djecu "Kreativni zvuci" te večernjim obilaskom starogradske jezgre uz stručno vodstvo. Program se nastavlja u 19 sati predavanjem o opernoj sezoni u Poreču kroz povijest te predstavljanjem muzejske vitrine posvećene Gašparu Lakoviću, istarskom izrađivaču i sviraču miha. U 20 sati na rasporedu je dramska predstava "Špuce i profumi" u izvedbi članova Društva prijatelja Giostre iz Poreča, a od 21 sat publiku će zabavljati članovi Domskog banda iz Doma za odrasle osobe Motovun. Od 18 do 23 sata organizirano je druženje uz kuhano vino, čaj i kolače.

U Gradskoj galeriji Labin u petak u 20 sati bit će otvorena samostalna izložba fotografija "Loveći oblake (kako preživjeti transmoderni besmisao)" Armano Jeričević. Umjetnik, filozof, filantrop i erudit Armano Jeričević, rođen je u Zagrebu 1962. Prije 15.ak godina napušta gradski konvencionalni život doktora stomatologije sa studijem filmske režije te se nastanjuje u srcu divlje Istre u napuštenom zaselku, kako bi živio samoodrživost i samoanalizu u skladu s ritmovima prirode i svoje artističke datosti. Njegov je život spoj filozofije i ezoterije, što se suptilno reflektira u radovima.

Zavičajni muzej grada Rovinja u 18 sati donosi predavanje Dore Kušan Špalj "Restauracija tekstilnih predmeta iz Etnografske zbirke", a u 18.45 Tea Zubin Ferri (Metris) održat će predavanje "Baština pod mikroskopom - mogućnosti analize tekstilnih predmeta". Uslijedit će okrugli stol "Mjesta, glazba i plesovi Rovinjaca različitih generacija", zatim radionica istarskih plesova, potom i standardni i latino plesovi te radionica salse, bachate i kizombe.

U Puli u muzejsko-galerijskom prostoru Sveta Srca uz izložbu "Laibach Kunst Machine", održat će se i koncert KUD-a "Matko Brajša Rašan". U galeriji C8 u 18 sati uz izložbu "Blago srednjeg vijeka – Arheološki nalazi iz Poljske", nastupit će ulični zabavljači Trobadorz sa srednjovjekovnom glazbom. Augustov hram bit će također u znaku glazbe, dr. Kristina Mihovilić održat će kratko predavanje "Glazba i glazbala u željeznodobnoj Europi", a Dario Marušić održat će prezentaciju replika glazbala željeznog doba (Histri u Istri). U Amfiteatru bit će stručno vodstvo, a u kasnijim večernjim satima rock koncert uz kuhano vino u podzemlju amfiteatra uz Pacific bullets iz Zadra. Izlog u izložbenom prostoru u Carrarinoj 4 imat će vitrinu mjeseca u znaku prikazi glazbala na kovčežiću iz Pirana.

Lloydovi slikopisi

U Povijesnom i pomorskom muzeju Istre u 18 sati bit će otvorena izložba "Lloydovi slikopisi". Riječ je o gostujućoj izložbi Pomorskog muzeja iz Dubrovnika. Predstavit će se negativi na staklu s motivima kružnih putovanja putničkih parobroda Jugoslavenskog Lloyda "Kraljica Marija" i "Princeza Olga" iz 1930-ih godina. Moći će se razgledati i izložbe "K. K. ISTRIANER STAATSBAHN. Prikazi izgradnje istarske željeznice 1875." te "Sloboda narodu! Antifašizam u Istri", kao i stalni postav posvećen Ljekarništvu u Istri, dakako uz kuhano vino i čaj.

Sveučilišna knjižnica u Puli čuva građu ključnu za povijesno i kulturološko razumijevanje grada i okruženja. U manifestaciju Noć muzeja se uključuje prezentacijom zbirki smještenih na više lokacija u gradu: Spomen-soba Antonia Smareglie i Mije Mirkovića, Ostavštine E. Čalića, Pokrajinske knjižnice Istre (Biblioteche Provinciale dell'Istria) i Mornaričke knjižnice, registriranog spomenika kulture. Ove će se godine održati koncert u nastavcima te predavanja "Pula na razmeđi 19. i 20. stoljeća: portreti zaboravljenih glazbenika".

Otvorenje izložbenog prostora u Raklju

Noć muzeja održat će se prvi put i u muzejsko-galerijskom prostoru "Grubić" u Raklju. Program počinje u 18 sati otvorenjem muzeja te pečenjem kruha u 300 godina staroj krušnoj peći. Nakon toga, svaki puni sat od 19 sati na dalje uslijedit će glazbene slušaonice in memoriam David Bowie, Prince, Leonard Cohen i Arsen Dedić.

Program u Državnom arhivu

Program u državnom arhivu u Pazinu počinje u 18 sati prezentacijom restauratorske djelatnosti DAPA-e. Večer je posvećena trojci istarskih skladatelja, a to su Josip Brnobić Humski, Slavko Zlatić i Nello Milotti, uz sudjelovanje učenika Glazbenog odjela Osnovne škole Vladimira Nazora iz Pazina. Uslijedit će nastup Mješovitog pjevačkog zbora Roženice, reprodukcija glazbe iz Arhiva Renata Pernića te prigodna prodaja izdanja DAPA-e. (Vanesa BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter