O čemu govorimo kada govorimo o ljubavi


Mjesec hrvatske knjige otvoren je službeno jučer u Splitu, a program, koji se već tradicionalno obilježava od 15. listopada do 15. studenog, odvijat će se pod motom "O čemu govorimo kada govorimo o ljubavi", dok središnja tema ovogodišnje manifestacije je ljubav. Gradska knjižnica i čitaonica Pula pripremila je program koji uključuje predavanja, radionice za najmlađe, glazbene slušaonice, te predstavljanja raznih autora i djela.

Tu su programi kojima se nastavlja obilježavanje stogodišnjice početka Prvog svjetskog rata ("Gospodarstvo Istre uoči Prvog svjetskog rata", predavačica dr. Alida Perkov, na programu 27. listopada u 18 sati; "Pula u prvoj godini Velikog rata", predavač dr. Davor Mandić, 23. listopada u 18 sati i "Istarska slastica za K.u.K. oficire", radionica spravljanja kroštula, voditeljica Dragica Lukin), a 21. listopada u podne je predstavljanje knjige Dragutina Rosandića, kada će u Središnjoj knjižnici gostovati sam autor.

Treba spomenuti i književne susrete s Tomislavom Perkom i Corradom Premudom, program Spoj naslijepo s knjigom, međunarodni znanstveni skup "Ishodišta tiskane riječi: 155 godina tiskarstva u Istri (1859.-2014.)", akciju čitanja naglas "Čitajmo zajedno ljubavne pjesme" na gradskoj tržnici i brojne druge programe kojima je u središte stavljena knjiga. U Središnjoj knjižnici u Kandlerovoj ulici, osim gore navedenih programa, 22. listopada će se održati i Literarna večer u povodu Dana slovenske kulture u Istri i drugi sadržaji.

Odjel za djecu i mladež Središnje knjižnice ugostit će skupinu pripovjedača iz OŠ Kaštanjer, bit će tu pričaonice za predškolce, sudjelovanje u nacionalnom kvizu za poticanje čitanja te edukativno-informativni posjeti djece predškolskog i školskog uzrasta. Ti će se posjeti odvijati i u Knjižnici Veruda, gdje će se održati književni susret sa Slavicom Lončarić i Snježanom Akrap Sušac uz likovno-literarne radionice.

U Knjižnici Vodnjan održat će se edukativno-informativni posjeti, a u Čitaonici Kluba umirovljenika izložbe slika Gracijele Cerovac, Ljiljane Radolović, nakita Branke Orlić, večeri poezije, učenje engleskog uz pomoć Violete Juvan i drugo. U Knjižnici Žminj u Čakavskoj kući donosi pjesničku večer u znaku labinske cakavice uz sudjelovanje Roberte Razzi, predstavljanje knjige "Demokratski diktatori" dr. Mirka Štifanića i druge programe za djecu i odrasle. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter