Nulti dan Monte Librića: Promocija knjiga za djecu

Ranka Javor, Nela Načinović i Slavica Ćurković
Ranka Javor, Nela Načinović i Slavica Ćurković

Izložbom "Hrvatske knjige na Časnoj listi IBBY-ja (1996.-2014.)" upriličenoj u Gradskoj knjižnici i čitaonici, službeno je započeo Nulti dan Monte Librića, festivala knjige za djecu koji će biti otvoren od sutra pa sve do 30. travnja u Zajednici Talijana.

Ovu je vrijednu izložbu u Gradskoj knjižnici i čitaonici upriličio Hrvatski centar za dječju knjigu, dakako uz pomoć djelatnika Gradske knjižnice i čitaonice, a svečano ju je otvorila Ranka Javor, voditeljica Hrvatskog centra za dječju knjigu.

Hrvatski centar za dječju knjigu osnovan je u Knjižnicama grada Zagreba 1993. godine, i to s misijom i vizijom razvoja i osnaživanja hrvatske dječje knjige i knjižničarstva te njihove promocije u zemlji i inozemstvu.

- Časna lista IBBY-ja (International Bord on Books for Young People - Međunarodno vijeće za dječju knjigu) je bijenalna selekcija suvremene produkcije knjiga ponajboljih pisaca, ilustratora i prevoditelja zemalja članica IBBY-ja. Naslove biraju nacionalne sekcije koje mogu odabrati po jednu knjigu iz navedene tri kategorije. Časna lista na najbolji način doprinosi najvažnijim misijama IBBY-ja koje su međunarodno razumijevanje putem dječje knjige i poticanje umjetničkih dosega dječje knjige u svijetu. Ova lista predstavlja izbor najboljih knjiga iz produkcija svake zemlje koje se nude za publiciranje u svijetu, veli Javor.

Hrvatski centar za dječju knjigu redovito odabire knjige za Časnu listu IBBY-ja svake druge godine od 1996. godine do danas. O nominacijama u kategorijama pisaca, ilustratora i prevoditelja odlučuje Nacionalni odbor za dječju knjigu.

- U proteklih dvadeset godina na Časnoj listi našlo se 30 knjiga vodećih autora koje predstavljaju najviše dosege naše knjižne produkcije koju smo nudili svijetu, zaključila je Javor.

Pozdravne su riječi uputile i ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Nela Načinović te direktorica Monte Librića Slavica Ćurković.

Među knjigama s Časne liste IBBY-ja su "Pusa od Krampusa" Zvonimira Baloga, "Dva smijeha" Sunčane Škrinjarić, "Dupin Dirk i Lijena Kobila" Jože Horvata, "Zaboravljeni sin" Mire Gavrana, "Debela: keks, čips & ljubavna bol" Silvije Šesto, "Dječje oči" Arsena Dedića, "Jesam li se zaljubila" Sanje Pilić, "Pazite kako igrate" Ivone Šajatović, "Zeleni pas" Nade Mihelčić, "Zvonka Zmaj i Tri kavalira" Branke Primorac, a među ilustratorima knjiga na ovoj prestižnoj listi su Mladen Veža, Svjetlan Junaković, Pika Vončina, Andrea Petrlik-Huseinović, Dubravka Kolanović, Tomislav Tomić, Vojo Radoičić, Stanislav Marijanović, Zdenko Bašić i Marsela Hajdinjak.

Prevoditelji knjiga odabranih za Časnu listu IBBY-ja su Zlatko Crnković, Mirko Rumac, Josip Tabak, Luko Paljetak, Sanja Lovrenčić, Renata Kuchar, Predrag Raos, Lara Holbling-Matković, Željka Černok i Ivan Zorić.

U nastavku programa održane su radionice za književnike i nakladnike, kojima je i Nulti dan Monte Librića namijenjen. (V. BEGIĆ, snimio D. MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter