Nove pustolovine šumske družine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U izdanju Algoritma objavljen je novi roman teatrologinje, kazališne kritičarke, znanstvenice i književnice Nataše Govedić "Zmajir (i boja koje nema)", drugi nastavak romana za djecu "Mrežir: Zemlja mačaka i zmajeva" za koji je autorica dobila nagradu SFERA. U "Zmajiru", napisanom u žanru animalne fantastike, nastavljamo pratiti pustolovine družine iz Mrežira - korjenitih zmajeva, dabra Mirića i njegove mačje obitelji te ostalih stanovnika čarobne šume.

Teme zajedništva, prijateljstva i uvažavanja različitosti iz "Mrežira", autorica u "Zmajiru" proširuje i drugim temama, kao što su pitanje slobode i opravdanosti rata. Više prostora Nataša Govedić posvećuje i motivu škole, odnosno načinu podučavanja i usvajanja znanja. Vezano uz to autorica piše: "Djecu treba pustiti da sama otkrivaju svijet. Danica je podizala mačiće s čvrstim uvjerenjem da ih svaki dan treba nahraniti i paziti da se odmore, naučiti ih da pospreme iza sebe i pjevati im uspavanke, a ostalo će shvatiti sami". ili "Posao učiteljice je pjevati onda kad svi ostali misle da su ti glavu raznijeli vjetrovi".

Zaplet nastaje u trenutku kad dabar Mirić nestaje na putu prema školi. Životinje kreću u potragu za njim, a kao novi motiv pojavljuje se čarobno kamenje čije je djelovanje vrlo tajanstveno. Zbog moći ovih kamenčića potrebno je iznova nacrtati šumske karte Mrežira, preseliti zmajeve i pregovarati oko Mirićeve slobode, jer: "Uskratiti nekome slobodu najveća je šumska povreda. I za nju postoji riječ na šmeckom. Ista kao i za umiranje".

Oslobađanje Mirića šumskoj družini nameće dilemu - rat ili mirno rješenje? Svaki rat, naime, vuče za sobom još jedan proturat, koji onda opet izaziva nova ratovanja. Zaključak je da se rat ne dobiva bitkama, već dogovorima. Pouka ove ekološke priče s humanom porukom je da je u šumi sve povezano, od najstarijih vremena do danas, jer: "Ako jedan strada, stradat će i drugi". (Kim CUCULIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU
 


Podijeli: Facebook Twiter