Nona, ča nismo došli prije…

(N. LAZAREVIĆ)
(N. LAZAREVIĆ)

Djeca dolaze organizirano posjetiti osmo pulsko brdo knjiga najviše i u najvećem broju u jutarnjim satima, zajedno sa svojim odgojiteljicama iz vrtića te učiteljicama iz osnovnih škola. Ne dolaze samo djeca iz pulskih odgojno-obrazovnih ustanova, već i iz onih istarskih, zadovoljno prateći programe i naravno razgledavajući i kupujući knjige na ovogodišnjem, osmom izdanju festivala dječje knjige Monte Libriću.

Nikada nije dosadno

U poslijepodnevnim satima najčešće dolaze djeca s roditeljima, bakama i djedovima, ali i oni koji imaju nastavu poslijepodne te organizirano sportski klubovi. Popodne im je najveća atrakcija Pikolina Zipkaaa, koja ih zabavlja i nasmijava. Ujutro su pak na programu razne radionice, piknici s autorima, igraonice, izrade slikovnica i drugo. Na Libriću nikada nije dosadno, a za dobro raspoloženje brinu se Librice Iris i Rea, kao i svi drugi članovi ovog kreativnog tima koji je gotovo poput obitelji.

Uz diplomiranu učiteljicu razredne nastave na talijanskom jeziku Ester Richter Kontošić djeca su jučer učila talijanski, ali na vrlo kreativan i zabavan način - uz igru, glazbu, smijeh. Osim talijanskog jezika, također u organizaciji udruge Piccoli terremoti, tu će se uz prof. engleskog Sonju Luković učiti i engleski jezik. Jučerašnja radionica malih potresa, kako bi u prijevodu glasili Piccoli terremoti, bila je kreativna i interdisciplinarna poput pravog nastavnog sata - ali vrlo zabavnog. Polaznici odgojne skupine Topo Gigio iz Predškolske ustanove Rin Tin Tin zajedno s odgojiteljicama Rominom Moscarda Bilić i Manuelom Pieri prisustvovali su zanimljivoj radionici koju je vodila Ester Richter Kontošić, gdje se pjevalo, crtalo, ljepilo, stvaralo, gibalo, uz ogromnu knjigu i izrađivanje loptica.

Naklonost dječje publike

Učenici iz OŠ Tone Peruška i Veruda bili su na pikniku s Irenom Plejić Premac, koja je predstavila svoju knjigu u izdanju Algoritma "Doživljaji dobre curice Jakice". Baveći se temama kao što su upis u školu i testiranje koje se pritom mora obaviti, važnošću rođendana za život sedmogodišnjaka, zaljubljenošću ili onim što se takvim čini, autorica je odmah pridobila naklonost vrlo zahvalne dječje publike.

Na katu se u međuvremenu održavala radionica s autoricama, a pohađali su je polaznici Centra za rehabilitaciju Veruda. Autorice-voditeljice bile su Jelena Brezovec i Jelena Pervan. Sva djeca su kazala da im je super biti na Libriću, a jedan se mališan naljutio na nonu jer "ča nisu došli prije" da sve vidi i obiđe na miru.

Mali novinari vrijedno su stvarali i bilježili događaje, nastojeći da im ništa ne promakne. Zanimljive su i radio-slušaonice pod vodstvom Majde Makovec i Irene Plejić Premec gdje se djeca mogu upoznati s tim izuzetno važnim sredstvom informiranja. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter