Noć za knjigoljupce u Istri

Pulski gimnazijalci s profesoricom Zlatom Knez u Gradskoj knjižnici (N. LAZAREVIĆ)
Pulski gimnazijalci s profesoricom Zlatom Knez u Gradskoj knjižnici (N. LAZAREVIĆ)

Kako je dan svoje mjesto prepuštao noći, tako je bilo sve više i više posjetitelja na brojnim događanjima u povodu Noći knjiga, koja se u Puli održala na nekoliko lokacija. Programi su počeli već u jutarnjim satima, a nastavljeni su do kasno navečer.

U jutarnjim satima u Gradskoj knjižnici i čitaonici održane su edukativne radionice za djecu "Što sve knjige znaju". U Multimedijalnoj dvorani predstavljena je steampunk-horor strateška igra na ploči "Machina arcana", a istovremeno u programu "Čitamo naglas" stihove Slavice Juhas govorili su učenici 2.f razreda pulske Gimnazije s profesoricom Zlatom Knez. Najmlađima je "Priče za laku noć" čitala i desetogodišnja Petra Povrzanović, a potom su nazočne zabavljale simpatične pripovjedačice iz Udruge Pusti priču Željka Kondić Dabo i Ina Delić.

Djeca su bila oduševljena njihovim pričama, te su se i sama okušala u pripovijedanju. Istovremeno, u Dječjoj knjižnici u Dječjem kreativnom centru bile su na programu brojne radionice, a gostovali su i Piccoli terremoti s maestrom Ester Richter Kontošić. Priče su čitali baka Amalia, spisateljice Aleksandra Mandić i Feodora Gubaš, šjora Foškera i drugi gosti.

U kasnijim večernjim satima u Gradskoj knjižnici predstavljena je knjiga "[psi]" anonimnog slovenskog autora koji se potpisuje pseudonimom Eros. Knjigu je predstavio Erik Miletić iz Labina. Miletić je nazočnima objasnio da knjiga govori o Erosu, knjižnom liku koji nas vodi kroz dvanaest svjetova ljudske psihe. Objasnio je da autor razlikuje ljubav i zaljubljenost, ali daje i ključ za liječenje od disleksije.

U Sveučilišnoj knjižnici održavala se "Noć otvorenih vrata", nakon čega je uslijedilo predstavljanje knjiga Krešimira Mišaka "Sve piše u novinama" i "Dečki, odjebite u skokovima". Čitavo vrijeme bila je otvorena izložba fotografija Lee Jurčić "Somnium". Mišak se osvrnuo na brojne aspekte svakodnevnog života, od manipulacije do teorije spontanog razvoja događaja.

Nova Akropola organizirala je predavanja "Životna mudrost u tekstovima filozofa", te predstavljanje knjige Christiana Jacqa "Živa mudrost drevnog Egipta", uz voditelja Branislava Vukajlovića. Noć knjige u Buzetu

Raznolike književne, glazbene i kreativne sadržaje, za sve uzraste ponešto, pripremilo je Pučko otvoreno učilište "Augustin Vivoda" - Narodna knjižnica i čitaonica Buzet u Noći knjige koja je potrajala punih sedam sati. Partner ovogodišnje Noći knjige, održane pod pokroviteljstvom Grada Buzeta bila je Izdavačka kuća Inspiracija d.o.o. Pula.

Za roditelje i djecu organizirana je pričaonica i predstavljanje slikovnice Mabel Katz "Odrasti na najlakši način - Bit će vam drago znati ove poruke", za odrasle je održana radionica i predstavljanje knjige Mabel Katz "Najlakši način & Živjeti na najlakši način", a potom i predstavljanje knjige Kristine Bulešić "10 dana - putovanje koje mijenja život". Održane su dvije kreativne radionice "Zapiši to srcem" i "Priče od papira ".

Pozornost Buzećana pobudio je multimedijalni projekt učenika Srednje škole "Zaljubljeni u Shakespearea" u povodu 450. godišnjice njegova rođenja koji je obuhvatio edukativnu izložbu, predavanje uz powerpoint prezentaciju te interpretativno čitanje dijelova iz Shakespeareovih najpoznatijih djela. Za glazbeni dio Noći knjige pobrinuo se svojim koncertom Duo On air - Ivana Majcan, vokal i Siniša Nemarnik, gitara i vokal.

Organizator je omogućio i  upis novih članova u knjižnicu - happy hour 18+. Čitavo vrijeme, od 17 do 24 sata, aktivan je bio i "E-Corner" gdje su se putem Facebooka i Twittera prezentirali programi i fotografije s ovogodišnjeg, trećeg izdanja Noći knjige, a publika je mogla uživati u kanapeima, kolačima, sokovima i vinima Book bara. (V. BEGIĆ, G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter