Noć muzeja - bogata, a besplatna!


Uz besplatan ulaz u više od 200 hrvatskih muzeja, galerija i kulturnih ustanova u petak, 25. siječnja, od 18 do 1 sat, obilježit će se već tradicionalna, osma Noć muzeja.

U stotinu gradova i mjesta u tijeku su završne pripreme da bi se dosegao, a možda i nadmašio prošlogodišnji rekord od 325.000 posjetitelja, kažu predstavnici organizatora - Hrvatskog muzejskog društva.

U vrijednu manifestaciju i ovaj su se put uključili i brojni pulski i istarski muzeji koji za petak organiziraju niz izložbi, pedagoških radionica, predavanja, koncerata, okruglih stolova, stručnih vodstva, performansa, promocija, druženja s umjetnicima…

Pulski muzeji koordinirano organiziraju ovu manifestaciju, i to na sedam kulturnih lokacija: Arheološki muzej Istre, Augustov hram, amfiteatar, Sveta srca, Sveučilište Jurja Dobrile, Muzej suvremene umjetnosti Istre te Povijesni i pomorski muzej Istre.

U 18 sati u lapidariju Arheološkog muzeja Istre priprema se koncert klasične glazbe, a sat i pol kasnije u Augustovom hramu, uz stručno vođenje, organizirana je izložba autorice dr. Kristine Mihovilić "Tajna groba".

U 20 sati je u Muzejsko-galerijskom prostoru Sveta srca na rasporedu izložba crteža Pietra Nobilea, a u 21.30 u amfiteatru je jazz koncert zasad nepoznatih izvođača.

Prvi se put u manifestaciju uključuje i Sveučilišna knjižnica Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, i to na dvije lokacije: u 18 sati je u  Spomen-sobi Mije Mirkovića osigurano stručno vođenje kroz ostavštinu Eduarda Čalića, dok se u Spomen-soba (rodnoj kući) skladatelja Antonija Smareglie (Augustov prolaz, do trga Forum), u 19 sati predstavlja prijevod knjige P. Petronija "Antonio Smareglia: život i skladateljski opus".

Pola sata kasnije u istom prostoru je na rasporedu glazbeni program iz opusa A. Smareglie, u suradnji s Odjelom za glazbu Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli.

U Povijesnom i pomorskom muzeju Istre na Kaštelu u petak u 18.30 izložba je fotografija "Lica iz prošlosti Krnice kroz objektiv Antona Škabića".

U organizaciji Muzeja suvremene umjetnosti Istre u 18 sati je ambijentalna videoinstalacija na lokaciji garaža Giardini 12; videoprojekcija na zvoniku katedrale na Trgu sv. Tome autora Alena Floričića, dok je od 21 sat u bivšoj tiskari na raspredu prva izložba fundusa Muzeja suvremene Istre.

Od 21 sat nadalje u istom prostoru je DJ party. (Z. ANGELESKI)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter