Nobelova nagrada za književnost Svetlani Aleksijevič

Svetlana Aleksijevič (AFP)
Svetlana Aleksijevič (AFP)

Bjeloruska književnica i novinarka Svetlana Aleksijevič dobitnica je Nobelove nagrade za književnost za "njezino polifonijsko pisanje, spomenik patnjama i hrabrosti našeg doba", objavila je Švedska akademija nagrađujući dobitnicu s osam milijuna kruna (6.552.808 kuna).

Aleksijevič (67), je 14. po redu žena kojoj je pripala Nobelova nagrada za književnost, a bila je nominirana među 198 kandidata. Svojim je pisanjem pokrila neke od najvažnijih događaja u Bjelorusiji u doba Sovjetskog Saveza i nakon njegova raspada, uključujući nuklearnu katastrofu u Černobilu, sovjetsko-afganistanski rat i sam raspad SSSR-a. Dvije njezine najpoznatije knjige su "Černobilska molitva" koja donosi iskaze svjedoka te "Rabljeno doba – kraj crvenog čovjeka, koja je prevedena na hrvatski, o postsovjetskoj tranzicijskoj stvarnosti, prijelazu iz jednog društvenog sustava u drugi.

"Trideset ili četrdeset posljednjih godina posvetila je 'kartografiranju' sovjetskog i postsovjetskog čovjeka. No zapravo to nije povijest zbivanja. To je povijest emocija", objasnila je tajnica Švedske akademije Sara Danius.

U Bjelorusiji su njezini radovi, od dolaska Lukašenka na vlast, u potpunosti zabranjeni. Aleksijevič je dobitnica mnogih međunarodnih priznanja i nagrada.

Rođena 31. svibnja 1948. na zapadu Ukrajine u obitelji seoskih učitelja, Aleksijevič je diplomirala novinarstvo na Sveučilištu u Minsku i tada je počela tonski bilježiti iskaze žena koje su se borile u Drugom svjetskom ratu. Iz tih tonskih zapisa izgradila je svoj prvi roman "Rat nema žensko lice", pisan ruskim jezikom, kao što su i sljedeći. Od tada je Svetlana Aleksijevič istom metodom pisala svoje dokumentarne romane, intervjuirajući godinama ljude koji su proživjeli duboko potresna iskustva.

Proslavili su je "Dečki iz cinčanih sanduka",memorijalno djelo o ratu u Afganistanu, objavljeno 1990.

Aleksijevič je, prema očekivanjima, imala najviše izgleda da dobije ovogodišnjeg  Nobela  za književnost s popisa kandidata na kojem su se isticala imena kao što su Gnugi wa Thiong'o iz Kenije, pjesnik Adonis (Ali Ahmad Said Asbar), rođen u Siriji te Jon Fosse iz Norveške i Haruki Murakami iz Japana. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter