Ne manjka dobrih predstava nego manjka nečeg drugog

S konferencije za novinare (Milivoj MIJOŠEK)
S konferencije za novinare (Milivoj MIJOŠEK)

Međunarodni kazališni festival PUF koji je došao do 21. izdanja održat će se od srijede, 1. do nedjelje, 5. srpnja, najavljeno je jučer na konferenciji za novinare u baru Fiorin. Festival organiziraju pulski SAKUD u suorganizaciji s kazalištem Dr. Inat, no za razliku od prošlih godina, kada je dnevno bilo na rasporedu po dvije ili tri predstave, ove godine dogodit će se da će jedne večeri biti samo jedna predstava. "Ne manjka dobrih predstava nego manjka nečeg drugog", kazala je izvršna producentica Ela Poljarević.

Dobar program

Umjetnički direktor PUF-a Branko Sušac kazao je da su predstave birane po kvaliteti, istraživanju, mogućnosti da se igraju u Puli, a to se odnosi na prostorni i financijski dio.

- Mislim da sam, koliko sam mogao, sastavio vrlo dobar program, rekao je Sušac.

Prva predstava na 21. PUF-u odigrat će se u srijedu u 21 sat u Istarskom narodnom kazalištu - Gradskom kazalištu Pula i bit će to "An hour with all-eaters" koju izvode Shani & Nevo iz Izraela. Tradicionalna "Anno Domini" ove godine je hrvatsko-danska koprodukcija koja će se u 22.15 održati na Željezničkom kolodvoru, redatelj je Zlatko Burić, autor glazbe Henning Frimann, a sudjeluju pulske snage te zbor Rondo Histriae. Poljarević kaže da su ljudi sa Željezničkog kolodvora, uprava i svi djelatnici nevjerojatno srdačni, ljubazni i susretljivi i ispunili sve želje PUF-ovaca.

"Jedna čudna veza Pule i Kolumbije", kako kaže Sušac, ostvarena je u predstavi "Super tejido limbo" u izvedbi Maldita Danza Dance Companyja koja je na programu u četvrtak u 21 sat. Nakon toga u 22.15 na Forum se vraća poljski Teatr KTO s predstavom "Peregrinus". KTO je jedan od najpoznatijih nezavisnih teatara u Poljskoj, a u Pulu dolaze s dvije predstave pa će drugu izvesti u petak u 21 sat u INK-u i zove se "Chorus of orphans". Često im je predložak neko književno djelo pa će tako biti i ovaj put.

Tamne zvijezde

Subotnja večer je rezervirana za Teatar &TD i "Kabaret tamne zvijezde" u INK-u u 21 sat. Njemački Grotest Maru stižu u subotu u 22.30 s predstavom "Timebank".

Zadnje večeri s predstavom "Yet-untitled" u nedjelju u 21 sat u INK-u nastupa francuski Oriantheatre Dance Company koji su pretprošle godine sudjelovali u "Anno Domini", s 20-ak plesača, a Mehdi Farajpour ove godine dolazi sam s jednom pjevačicom. "Pogledao sam to i leglo mi je srcu jer je sav nježan, pažljiv i tako radi i predstave", kaže Sušac. Te iste večeri nastupa i talijanski Ondadurto Teatro s predstavom "C'era una volta" u 22.30 na Forumu. "To je dobra predstava, u svakom slučaju, ali to su neki kompromisi koje moram napraviti da Turistička zajednica i ostali čimbenici vide kako teatar može biti spektakularan", napominje pomalo u šali Sušac.

Kao i uvijek, predstave prati i glazbeni program u festivalskom klubu u Monteparadisu u Rojcu, gdje se može progovoriti o odgledanim predstavama i kulturi općenito. "Kao i predstave, i glazbeni dio je šarolik pa svatko može naći nešto za sebe", kaže Poljarević, a kreću s mladim riječkim elektronskim duom Leifert u srijedu u 23.30. Drugu večer nastupa Inatov bend s glazbenim performansom "Every day is different". Angažirali su i dva benda s labinske scene pa u petak u 22 sata nastupaju Loell Duinn koji predstavljaju keltsku muziku, a u subotu u 23 sata dolaze blueseri Mezcal Moon. Za završnu zabavu, u nedjelju, nakon razgovora o predstavama, zadužena su dva pulska DJ-a Soul Surfers koji će puštati ono što publika traži.

Još jedna novost na 21. PUF-u je da se pored postojećih nagrada Oblak, Vjetar i Kaplja, a koje dodjeljuje žiri kojeg čine Nebojša Borojević, Nataša Govedić i Suzana Marjanić, ove godine nagradu dodjeljuje i tročlani žiri koji čine pulski studenti s raznih odjela sveučilišta u Puli. Nagrada se zove Spasko po velikom prijatelju PUF-a, dizajneru Predragu Spasojeviću koji je napravio barem 15 "mačaka". Žiri koji čine Milena Labud, Ivona Lizačić i Kristian Tomičić dodijelit će Spaska najemotivnijoj predstavi.

- Kod PUF-a me uvijek oduševi je to što Branko uvijek ima svoju ideju i svoju liniju. Ono po čemu je Branko beskompromisan je to što je mogao ovaj festival pretvoriti u street art ili nešto slično te vjerojatno mnogo lakše doći do nekakvih novaca, ali to onda ne bi bio PUF. Ono po čemu je PUF drukčiji nisu ekscesi, nego je drukčiji po kvaliteti, kazao je županijski pročelnik za kulturu Vladimir Torbica.

Razapeta maca na plakatu izazvala reakcije

Sušac je pročitao i pismo autorice najavnog plakata 21. PUF-a Feodore Gubaš Štifanić čiji je rad već izazvao negativne reakcije budući da prikazuje šapu mačke pribijenu čavlom na komad drva. Mačka je oduvijek bila simbol PUF-a, prikazana u različitim situacijama.

"Pribijena i razapeta na križ, ovogodišnja PUF-maca izložena je Isusovim mukama i na rubu je života, a hoće li preživjeti ostaje neizvjesno. Kao autorica plakata ispričavam se svima koji su ga shvatili doslovno. Namjera mi nije bila povrijediti bilo čije osjećaje ili poručiti da je iživljavanje na životinjama prihvatljivo ponašanje… Čavao u šapi samo je makeover zaslugom Photoshopa. Sudeći po reakcijama na plakat, poruka je očito stigla na pogrešnu adresu - ljubiteljima života umjesto institucijama u kulturi koje su prilično ravnodušne prema PUF-u i ne podržavaju ga onako kako on zaslužuje", kaže između ostalog Gubaš Štifanić.  (Mladen RADIĆ)

Program 21. PUF-a / Ulaz na sve predstave i glazbene programe je besplatan

Srijeda, 1. 07.

21.00 INK - Shani & Nevo: "An hour with all-eaters"

22.15 Željeznički kolodvor - hrvatsko-danska koprodukcija "Anno Domini 2015"

23.30 DC Rojc, Monteparadiso Festivalski klub - Leifert, koncert

Četvrtak, 2. 07.

21.00 INK - Maldita Danza Dance Company: "Super Tejido Limbo"

22.15 Forum - Teatr KTO: "Peregrinus"

23.30 DC Rojc, Monteparadiso Festivalski klub, "Every day is different", glazbeni performans

Petak, 3. 07.

21.00 INK - Teatr KTO: "Chorus of orphans"

22.00 DC Rojc, Monteparadiso Festivalski klub - Loell Duinn, koncert

Subota, 4. 07.

21.00 INK - Teatar &TD: "Kabaret tamne zvijezde"

22.30 Forum - Grotest Maru: "Timebank"

23.00 DC Rojc, Monteparadiso Festivalski klub - Mezcal Moon, koncert

Nedjelja 5. 07.

21.00 INK - Oriantheatre Dance Company: "Yet-untitled"

22.30 Forum - Ondadurto Teatro: "C'era una volta"

23.30 DC Rojc, Monteparadiso Festivalski klub - Soul surfers, završna zabava


Podijeli: Facebook Twiter