Najveći gubitnik časopis Nova Istra

Sajam knjige u Istri  je među proračunskim dobitnicima (Dejan ŠTIFANIĆ)
Sajam knjige u Istri je među proračunskim dobitnicima (Dejan ŠTIFANIĆ)

Ovih je dana Ministarstvo kulture Republike Hrvatske objavilo popis odobrenih manifestacija i projekata za potpore, odnosno iznose koji su odobreni za pojedine manifestacije, a objavljen je i popis odbijenih.

Dok su neke manifestacije dobile više sredstava, drugima su ta sredstva znatno uskraćena.

Više nego prošle godine

Udruga Sa(n)jam knjige u Istri je dobila ove godine sveukupno 315 tisuća kuna, i to 240 tisuća za 23. Sa(n)jam knjige u Istri, 50 tisuća za Monte Librić i 25 tisuća za Pustolovno ljeto s Monte Librićem. Prošle je godine dobila sveukupno 215 tisuća kuna, no treba napomenuti da je taj iznos bio i više nego dvostruko manji nego godinu ranije (2015.), kada je Udruga Sa(n)jam knjige u Istri za iste programe dobila 590 tisuća kuna. Prošlogodišnja potpora bila je podijeljena na: Sajam knjige u Istri s 150 tisuća kuna, Festival dječje knjige Monte Librić s 40 tisuća kuna i Pustolovno ljeto s Monte Librićem 25 tisuća kuna. Podsjetimo da je za 2015. samo Sajam knjige dobio 500 tisuća kuna, Monte Librić 60 tisuća, a njegovo Pustolovno ljeto 30 tisuća.

Istarski ogranak Društva hrvatskih književnika dobio je deset tisuća kuna za Pulske dane eseja, što je duplo manje nego 2016., ali na istoj razini kao 2015. godine.

Verši na šterni, manifestacija Gradske knjižnice Poreč, dobila je pet tisuća kuna, dvije tisuće manje u odnosu na lanjskih sedam.  Gradska knjižnica Umag je na istoj razini s deset tisuća kuna za Forum Tomizza kao i prošle godine. Prije dvije godine ova je manifestacija dobila 15 tisuća kuna.

Deset tisuća kuna dobilo je rovinjsko Pučko otvoreno učilište za Dane Antuna Šoljana, dakle isto kao i lani. Udruga "Mirko Kovač" dobila je 15 tisuća kuna za dane posvećene Mirku Kovaču, koji se održavaju u Rovinju, što je pet tisuća kuna manje negoli lani.

Veliki gubitnik je Nova Istra, časopis Istarskog ogranka DHK-a, koji je od prošlogodišnjih 90 tisuća kuna, spao na svega 30 tisuća kuna. Čak četiri programa ovoga ogranka su odbijena, književni susret Badavca, književni susret Kod Marula, Mlada Lipa, te književna nagrada Zvane Črnja. Sredstva nije dobila ni porečka BOOKtiga kao ni nagrada koja se dodjeljuje u sastavu ove manifestacije koju organizira Gradska knjižnica Poreč.

Na popisu odbijenih su i barbanske Beside u jatu, kao i ližnjanski Zvona i Nari te Pučko otvoreno učilište Buje za prijevod knjige Vlade Acquavita. Odbijenicu Ministarstva je dobio i program rovinjske knjižnice "Pisac u prolazu".

Isto kao lani

Što se tiče kazališnih programa, Inicijativa za promociju umjetnosti Mediterana Istra za 18. međunarodni festival komornog

teatra ''Zlatni lav'' Umag dobila je 30 tisuća kuna, što je isto kao i prošle godine, a brijunsko kazalište Ulysses ove je godine dobilo 150 tisuća kuna, što je za 50 manje od prošlogodišnjih 200 tisuća za kompletnu kazališnu sezonu.

Savez kulturno-umjetničkih društava grada Pule za 23. međunarodni kazališni festival PUF dobilo je isto kao i kani - 60 tisuća kuna.

Istarsko narodno kazalište - Gradsko kazalište Pula dobilo je 50 tisuća kuna za premijerni program za razliku od prošlogodišnjih 80, te deset tisuća kuna za gostovanja s premijernim i repriznim naslovima.

Teatar Naranča s 15 tisuća kuna na razini je prošlogodišnjeg proračuna. Ove je godine Roberta Milevoj za plesnu predstavu "Slonovi" dobila 25 tisuća kuna. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter