Najveći dobitnik je Sajam knjige u Istri

(D. ŠTIFANIĆ)
(D. ŠTIFANIĆ)

Ministarstvo kulture objavilo je ovih dana rezultate natječaja za potporu knjizi, pa će tako u 2017. za financiranje ukupno 356 programa izdavanja knjiga hrvatskih nakladnika biti isplaćeno 4.402.500 kuna proračunskih sredstava. Ministarstvo je objavilo i rezultate financiranja književnih manifestacija, i to u visini nešto višoj od tri milijuna kuna.

Tri istarska naslova

Kada je program izdavanja knjiga hrvatskih nakladnika posrijedi najveći je dobitnik zaprešićki nakladnik Fraktura.

Prema podacima objavljenim na mrežnim stranicama ministarstva, Frakturi će za ukupno 31 predložen nakladnički program u 2017. biti isplaćene 372 tisuće kuna iz proračuna Ministarstva kulture za financiranje knjižne djelatnosti, te dodatnih 120 tisuća kuna za financiranje održavanja Festivala svjetske književnosti i tribina Razotkrivanje.

U području potpore knjizi, među najvećim su dobitnicima nakladnici VBZ (196 tisuća kuna) i Školska knjiga (190 tisuća kuna), potom Zaklada Čujem, vjerujem, vidim s odobrenih 160 tisuća kuna sredstava, te izdavačke kuće Vuković i Runjić (155 tisuća kuna), Meandar media (152 tisuće kuna), Hena com (124 tisuće kuna), Sandorf (112 tisuća kuna) i Disput (120 tisuća kuna).

Društvo hrvatskih književnika dobilo je pak 82 tisuće kuna, koliko je dobio i splitski Verbum; a nešto manje Jesenski i Turk (77 tisuća kuna), Hrvatsko društvo pisaca (69,5 tisuća kuna), Naklada Ljevak (67 tisuća kuna), Matica hrvatska Zagreb (55 tisuća kuna), Durieux (50 tisuća kuna) i Profil knjiga (45 tisuća kuna).

Od istarskih nakladnika, Istarski ogranak Društva hrvatskih književnika dobio je ukupno 32 tisuće kuna: knjizi Milorada Stojevića "Histria mobilissima" išlo je 12 tisuća kuna, a djelu Drage Orlića "More tone" deset, koliko i "Kroatističkim čitanjima" Vinka Brešića.

Odbijeno je 1.108 programa potpore knjizi, a na popisu odbijenih su i programi Centra za ženske studije, Hrvatskog centra PEN-a Zagreb, Domina, Kršćanske sadašnjosti i Znanja.

Što se tiče programa financiranja književnih manifestacija, prihvaćenih je programa 159, a od ukupno 3.004.500 kuna odobrenih proračunskih sredstava najviše će u 2017. dobiti Udruga Sa(n)jam knjige u Istri (315 tisuća kuna) i Hrvatsko društvo pisaca (284 tisuće kuna).

Udruga Sa(n)jam knjige u Istri je dobila ove godine sveukupno 315 tisuća kuna, i to 240 tisuća za 23. Sa(n)jam knjige u Istri, 50 tisuća za Monte Librić i 25 tisuća za Pustolovno ljeto s Monte Librićem. Prošle je godine dobila sveukupno 215 tisuća kuna, no treba napomenuti da je taj iznos bio i više nego prepolovljen u odnosu na godinu ranije (2015.), kada je Udruga Sa(n)jam knjige u Istri za iste programe dobila 590 tisuća kuna. Prošlogodišnja potpora bila je podijeljena na: Sajam knjige u Istri s 150 tisuća kuna, Festival dječje knjige Monte Librić s 40 tisuća kuna i Pustolovno ljeto s Monte Librićem 25 tisuća kuna. Podsjetimo da je za 2015. samo Sajam knjige dobio 500 tisuća kuna, Monte Librić 60 tisuća, a njegovo Pustolovno ljeto 30 tisuća.

Slijede Društvo hrvatskih književnika, koje je dobilo 167,5 tisuća kuna, te Hrvatska dječja knjiga, s odobrenih 160 tisuća kuna za programe koji uključuju Sajam dječje knjige u Bologni te književne sajmove u Šibeniku i Sarajevu.

Manje za istarske manifestacije

Istarski ogranak Društva hrvatskih književnika dobio je deset tisuća kuna za Pulske dane eseja, što je dvostruko manje nego 2016., ali na istoj razini kao pretprošle 2015. godine.

Verši na šterni, manifestacija Gradske knjižnice Poreč, dobila je pet tisuća kuna, dvije tisuće manje u odnosu na lanjskih sedam.  No, ova je knjižnica ove godine dobila i po pet tisuća kuna za manifestacije Kava u 2: program za čitalačku kulturu mladih i Sretne priče: novi socijalno-inkluzivni projekt.

Gradska knjižnica Umag je na istoj razini s deset tisuća kuna za Forum Tomizza kao i prošle godine. Prije dvije godine ova je manifestacija dobila 15 tisuća kuna.

Deset tisuća kuna dobilo je rovinjsko Pučko otvoreno učilište za Dane Antuna Šoljana, dakle isto kao i lani. Udruga "Mirko Kovač" dobila je 15 tisuća kuna za dane posvećene Mirku Kovaču, koji se održavaju u Rovinju. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter