Najljepše slikovnice izložene u 14 pazinskih izloga

Iva Ciceran i Ana Đokić najavljuju četverodnevni Festival slikovnica "Ovca u kutiji" (D. ŠIŠOVIĆ)
Iva Ciceran i Ana Đokić najavljuju četverodnevni Festival slikovnica "Ovca u kutiji" (D. ŠIŠOVIĆ)

Četverodnevni Međunarodni festival slikovnica "Ovca u kutiji" u utorak je u pazinskoj Kući za pisce započeo ranojutarnjim druženjem njemačke spisateljice Simone Veenstra s pazinskim srednjoškolcima. Simone Veenstra je inače tijekom rujna gošća pazinske Kuće za pisce, u sklopu programa suradnje s njemačkim Goethe institutom, a kako u svom stvaralaštvu uz prozu za mladež i odrasle radi i slikovnice, savršeno se uklopila u ovaj Festival, koji u Pazinu inače gostuje prvi put.

Stigli iz Zagreba

Program festivala predstavile su na konferenciji za novinare u Gradskoj knjižnici ravnateljica knjižnice Iva Ciceran te Ana Đokić iz zagrebačke nakladničke kuće Knjiga u centru koja inače organizira ovaj festival i dodjeljuje godišnju nagradu za najbolju hrvatsku slikovnicu "Ovca u kutiji". Festival inače ima već višegodišnju tradiciju i dosad se održavao u Zagrebu, a njegovo preseljenje u Pazin moglo bi, najavljeno je, biti i trajnijeg karaktera. Festivalski programi održavat će se od 27. do 30. rujna u Pazinu, Poreču i Novigradu.

Prvog dana festivala u 14 pazinskih izloga prigodnom je izložbom predstavljeno pedesetak najljepših slikovnica, a posljednjeg dana festivala, u petak od 17 do 19.30 izložene će slikovnice moći dobiti na poklon svatko tko to zaželi i zatraži od osoblja dućana u kojima su one izložene. Slikovnice su predstavljene i izložbom u pazinskoj LG Galeriji. Svakog festivalskog dana u 9 ujutro u Gradskoj knjižnici predstavljat će se dosadašnji dobitnici nagrade "Ovca u kutiji" (dok će se ovogodišnja nagrada dodijeliti na zagrebačkom sajmu knjiga Interliber u studenom).

Pričaonica i igraonica

Svakodnevni festivalski programi su i prijepodnevne radionice i pričaonice priča, a od posebnih programa izdvojimo u srijedu radionica kineske kaligrafije u 11 sati u prostorima pazinskog Društva Naša djeca, predstavljanje bosanskohercegovačke ilustratorica Aleksandre Nine Knežević u 13 sati u Gimnaziji i strukovnoj školi Jurja Dobrile, te predstavljanje iranske slikovnice "Crna ribica" i njenih autora u 13 sati u Gradskoj knjižnici u Poreču, i okrugli stol o položaju pisaca, ilustratora i slikovnica koji će se održati u 17 sati u pazinskom Spomen domu; zatim u četvrtak radionicu na temu "Od ideje do slikovnice" u 11 sati u Gradskoj knjižnici u Novigradu, i tematski obilazak grada domaćina pod nazivom "Pazin kao slikovnica" u 16 sati; te u petak u 13 sati predstavljanje pisca Zorana Pongrašića u Pazinskom kolegiju. (Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter