Najčitanija knjiga u Istri "Optužena" S. Drakulić

Nagradu je Slavenki Drakulić uručio Vladimir Torbica
Nagradu je Slavenki Drakulić uručio Vladimir Torbica

Noć knjige u Poreču protekla je u znaku otvaranja međunarodnog sajma pročitanih knjiga Booktiga koji se sedmi put održava na Trgu Marafor u starogradskoj jezgri i donosi kao i svake godine mnoštvo događanja, gostovanja i druženja. Svečano otvaranje obilježila je sinoć dodjela nagrade Booktiga, za načitaniju knjigu u prošloj godini u svim knjižnicama Istarske županije koju je dobila Slavenka Drakulić, ujedno i prva gošća književnih susreta ovogodišnje Booktige.

Nagrada se dodjeljuje peti put i prvi put pod pokroviteljskom Istarske županije, a zahvaljujući zajedničkom informatičkom sustavu istarskih knjižnica moglo se doći do podataka o najčitanijoj knjizi.

U užu konkurenciju ušle su knjige "Fališ mi" Mani Gotovac, "Čudo u Poskokovoj dragi" Ante Tomića, "Kalendar Maja" Zorana Ferića i "Optužena" Slavenke Drakulić. Tročlani žiri u sastavu Iva Ciceran, Neven Ušumović i Irides Zović, ravnatelji pazinske, umaške i porečke knjižnice pregledali su rezultate i proglasili pobjednicu. Nagradu, sedmodnevni boravak u Kući za pisce/Hiži od besid Drakulić je uručio pročelnik županijskog upravnog odjela za kulturu Vladimir Torbica. Dobila je i posebno priznanje koje je osmislio Studio Sonda iz Vižinade, jednako originalno kao i cijeli festival, a riječ je o postolju s njenom knjigom "Optužena" koja je mjesec dana "putovala " po knjižnicama Istre i u koju su čitatelji ručno upisivali svoje dojmove.

- To je fenomenalna ideja, jer kritika je jedno, komentari na internetu drugo, ali ovo je posebno iznenađenje i odličan kontakt sa čitateljima, rekla je Drakulić. U razgovoru s ravnateljicom porečke knjižnice Irides Zović ova je uspješna autorica čija su djela prevedena na 20 jezika, otkrila je kako je kao mala maštala da će se jednog dana zaposliti u knjižnici ili postati prodavačica novina u kiosku. Bilo je govora i o čitanosti knjiga u svijetu i Hrvatskoj koje drastično pada.

- Danas je kod nas knjiga s tisuću prodanih primjeraka već bestseller. Vrlo su teška vremena zbog krize, ali to utječe i jedan drugi faktor, a to je da se nalazimo u prijelomnom dobu u tehnološkom smislu, tehnologija puno utječe na naše navike i živimo sve više u doba slika, dovoljno je da pogledate novine, sve su veće slike, sve je manje teksta, rekla je Drakulić. Bilo je i govora o knjizi "Optužena" koja govori o zlostavljanju u obitelji i emocionalnim traumama, koja kako je rekla autorica nije priča iz stvarnog života, veća puno istinitih priča iz stvarnog života.

Booktiga se ove godine odvija pod motom "Čitatelj u središtu", a posjetitelji za gostujuće autore mogu svoja pitanja ostaviti u sandučiću knjižnice i tako aktivno sudjelovati u književnim susretima. U petak su gosti Booktige su u 13 sati dr. sc. Mate Maras koji je prvi preveo sabrana Shakespeareova djela, te u 19 sati nagrađivani slovenski autor Goran Vojnović. U programu je i niz zanimljivih predavanja, kreativnih radionica, izložba ilustracija za Šegrta Hlapića čuvenog češkog likovnog umjetnika Josefa Lade. Danas i sutra od 10 do 20 sati na trgu se prodaju rabljene knjige po simboličnim cijenama, a svi koji ih kupe doprinijet će humanitarnom projektu koji će ove godine iznjedriti dvojezičnu hrvatsko - talijansku slikovnicu "Moja knjižnica: slikovnica veća od priče". Knjižica je rezultat kreativne dječje radionice knjižnice Petkom u pet i bit će dar za svako novorođeno dijete na području Poreštine. (Napisala i snimila V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter