Najbolji su harmonikaši iz Srbije

Pobjednički orkestar harmonika AKUD "Sonja Marinković" iz Novog Sada (M. HAJDAROVIĆ)
Pobjednički orkestar harmonika AKUD "Sonja Marinković" iz Novog Sada (M. HAJDAROVIĆ)

Oduševivši prvo tijekom natjecanja stručni žiri, koji im je dao gotovo maksimalan broj bodova (99,57), a zatim preksinoć, nakon zasluženog osvajanja Velikog prijelaznog pokala grada Pule, i publiku koja je u pulskom Domu hrvatskih branitelja ovacijama ispratila njihovu odličnu, snažnu izvedbu triju igara iz Ginasterina baleta "Estancia" – za koje je skoro 50-ak članova harmonikaškog orkestra i par udaraljkaša uigranim i nadahnutim preslagivanjem zvukovlja i ritma u pojedinim dionicama stvaralo začudan dojam slušanja puhačkog orkestra - Orkestar harmonika Akademsko-kulturno-umjetničkog društva "Sonja Marinković" iz Novog Sada, pod dirigentskom palicom Gorana Penića, zaključio je jubilarni 40. Međunarodni susret harmonikaša u Puli.

Laureati i prije dvije godine

Ovaj je orkestar i prije dvije godine u Puli bio laureat ove ponajveće europske harmonikaške manifestacije, i tada s najviše osvojenih bodova u svim kategorijama (98,26); prošle godine bili su to njihovi kolege iz Kragujevca, a premoć harmonikaša iz Srbije iskazana je ove godine i u ostalim kategorijama. Tako je 16-godišnji Nedjeljko Banjanin iz novosadske Muzičke škole "Isidor Bajić", s 97,06 bodova, proglašen najboljim solistom unutar svih starijih kategorija, a njegova sugrađanka i školska kolegica Vera Dražić najboljom solisticom u kategoriji mlađih od 19 godina.

Ipak, pobjednik u najprestižnijoj solo kategoriji, ("F", bez dobne granice) slovački je harmonikaš Michal Ochodnicky, 22-godišnji student glazbene akademije u Bratislavi, koji je nakon primanja novčane nagrade od 600 eura, suvereno izveo Lorentzenove "Suze". Marko Trivunović iz Kragujevca za drugo mjesto u ovoj najcjenjenijoj kategoriji osvojio je 400 eura.

Najbolje plasiran hrvatski državljanin unutar starijih kategorija, Daniel Šimek, nagrađen je besplatnom kotizacijom za sudjelovanje na ovogodišnjem 6. hrvatskom natjecanju za harmoniku u Daruvaru. Kad smo kod domaćih izvođača, porečka harmonikašica Romina Legović (mentorica Vilijana Šugar) osvojila je 400 eura za najbolju izvedbu skladbe hrvatskog skladatelja, a na završnoj svečanosti izvela je Cosettovu "Dimpalu". Harmonikaški orkestar Umjetničke škole Poreč pod dirigentskom palicom Ane Šterpin Zagoranski, pobjednički je orkestar u kategoriji do 15 godina.

Više od 500 harmonikaša

Poljski komorni sastav Vio-dion Duo (Malwina Mikolajczak na violini i Krzysztof Lutrzykowski na harmonici) najbolji su komorni sastav u najstarijoj kategoriji, a nakon primanja nagrade od 600 eura, suptilno su izveli Runchakovu "Kyrie eleison". Najbolji je solist u mlađim kategorijama norveški harmonikaš Mathias Rugsveen, koji je Pulu napustio prije svečane dodjele nagrade.

Na ovom jubilarnom izdanju Međunarodnog susreta harmonikaša u Puli sudjelovalo je više od 500 harmonikaša, skladatelja, dirigenata i pedagoga iz 20 zemalja, a i ovaj put sjajan je organizator bio OKUD Istra iz Pule, koji već priprema novo, 21. izdanje Međunarodne ljetne škole harmonike koja će se, također u Puli, održati od 17. do 22. kolovoza. (Zoran ANGELESKI, snimio Marko HAJDAROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter