Najbolji neobjavljeni roman Marine Vujčić

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Otuđenost, samoća, egistencijalna ugroza podstanara i čežnja za tuđim životom u kojemu je sve onako kako nam serviraju medijski posredovane slike sretnog para i obitelji motivske su okosnice romana "Susjed" Marine Vujčić, kojoj je u zagrebačkom klubu Opera dodijeljena nagrada VBZ­-a i Tiska za najbolji neobjavljeni roman.

Asocijativno naslonjen na film "Misery", roman Marine Vujčić donosi priču o usamljenoj ženi, zaposlenoj u jednoj od bezbojnih tvrtki, opterećenoj patrijarhalnim očekivanjima od obitelji koja bi voljela da i ona završi "normalno" ­ u braku s djecom.

Umjesto toga, ona postaje opsjednuta susjedom kojeg neumorno špijunira i progoni.

Osim suverenog pripovijedanja i istančanog osjećaja za gradnju dinamične i dramatične fabule, zbog koje ga morate jednostavno pročitati u dahu, ovaj roman obilježava i crni humor jer je situacija mnogo ozbiljnija no što se to na prvi pogled čini, obrazložio je žiri.

Nagrada VBZ­-a i Tiska najizdašnija je domaća nagrada za prozu i iznosi 100.000 kuna. Marina Vujčić rođena je 1966. godine u Trogiru. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirala je kroatistiku.

U nakladi izdavačke kuće Profil 2010. godine objavljuje roman Tuđi život, a 2014. u izdanju Hena coma roman "A onda je Božo krenuo ispočetka". Ove joj je godine u izdanju Hena coma izašao i roman "Mogla sam to biti ja". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter