Najbolja predstava "Virginia Woolf" pulskog INK-a

S dodjele nagrada
S dodjele nagrada

U Umagu je održana svečana ceremonija povodom dodjele nagrada 16. međunarodnog festivala komornog teatra Zlatni lav. "Virginia Woolf" u produkciji Istarskog narodnog kazališta - Gradskog kazališta Pula, u režiji Damira Zlatara Freya, čelnog čovjeka umaškog Zlatnog lava, zasluženo je dobitnik nagrade publike ovogodišnjeg festivala u Umagu, s ocjenom 4,58. Nagradu je dodijelila Gabrijela Žic Turković iz Zagrebačke banke, a preuzela ju je ravnateljica INK-a Gordana Jeromela Kaić.

Uprizoriti poeziju

- Biti sudionikom jednog od najznačajnijih kazališnih manifestacija u Hrvatskoj od posebnog je značaja. Imati u ruci nagradu publike još je veće zadovoljstvo. Zahvaljujem umaškoj publici koja je ''razotkrila'' Istarsko narodno kazalište. Drago mi je što se to desilo 16. godinu po redu, zato ne možemo reći da publika nije znala što čini. Nakon toliko godina publika je sigurno izoštrila svoju ocjenjivačku oštricu, tako da nam to još više znači'', izjavila je Gordana Jeromela Kaić. Drugo mjesto zauzela je predstava "Kurva", Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca Rijeka s ocjenom 4.51, a treće rangirane predstave, s istim brojem bodova su "Postani obcestna svetilka", u produkciji Slovenskog narodnog gledališča Nova Gorica te "Savina", u produkciji SKD TABOR Trst s ocjenom 4,50. Ovogodišnji stručni žiri, Vesna Đikanović, Slavica Marin i Dimitrij Sušanj dodijelili su dva Zlatna lava i nagradu festivala GRAND PRIX. Prvi Zlatni lav dodijeljen je predstavi "Postani obcestna svetilka" Slovenskog narodnog gledališča Nova Gorica. ''Iznimno je težak zadatak uprizoriti poeziju, dati pjesničkoj riječi scenske noge. Predstava 'Postani obcestna svetilka' uspjela je Kosovelovu poeziju predstaviti kao izniman kazališni događaj. Ekspresija duboko usađena u svakom glumcu ove predstave, izlazi kao iščišćen i vrlo precizan izraz, a zgusnut. Dramaturški gotovo idealnim presjekom Kosovelovog literarnog korupusa, koji stječe kazališni volumen, razvedenim prepletanjem precizne govorne, izrazne, glazbene i koreografske strukture, od individualne interpretacije do ansamblske konstrukcije. Na oko jednostavnim, no vrlo promišljenim, i jasno odigranim scenskim rješenjima, poduprtim jedinstvenom vizualnom mišlju scene.

Iznimnom usklađenošću izvođača, koji svojom sinergijom daju tijelo Kosovelovom čovjeku, na čiju nas obnovu pjesnik poziva, a čiji je poziv ova predstava pokazala jednako važnim i točnim za vrijeme u kojem živimo, a modernošću scenskog postupka upućuje ga i generacijama mladih, nositeljima budućnosti'', obrazložila je Vesna Đikanović dobitnika prvog ovogodišnjeg Zlatnog lava. Nagradu Zlatni lav uručio je pročelnik za kulturu Istarske županije Vladimir Torbica, a preuzeli su ga direktorica SNG Nova Gorica, Neda Rusjan Bric i režiser Andrej Jus.

Prepoznata nastojanja

Neda R. Bric se zahvalila svima od srca, te je izjavila da je jako ponosna što kraj sezone završava sa Zlatnim lavom u rukama. Režiser Andrej Jus je napomenuo da u utorak nije bio nazočan na predstavi iz razloga što je taj dan dobio sina. Popraćeni velikim pljeskom, ponosno su preuzeli zasluženu nagradu. Drugi Zlatni lav dodijeljen je predstavi "Pomutnje", u produkciji Eurokaza, ADU i udruge Domino, režisera Branka Brezovca. Pomoćnik ministra kulture, Vladimir Stojsavljević, Zlatnog lava je uručio Gordani Vnuk, direktorci Eurokaza.

- Jako nam je drago da smo dobili ovu nagradu, tim više što smo prvi puta na ovom festivalu, i što je ovaj naš projekt prvi projekt Eurokaza kao produkcijske kuće. Ova nagrada nam jako puno znači, jer su očito prepoznata naša nova nastojanja u ovom smjeru. Glumci koje ste gledali, za vrijeme nastajanja predstave, bili su studenti. To je doista iznimna generacija mladih glumaca, izjavila je Vnuk. Ovogodišnja prestižna nagrada 16. međunarodnog festivala komornog teatra Zlatni lav, Grand Prix nagrada stručnog žirija pripala je Neli Kocsis, za ulogu Marthe u predstavi Virginia Woolf. Nakon dugo vremena žiri je odlučio dodijeliti glumačkoj kreaciji ovu prestižnu nagradu.

- Nela Kocsis je velikom energijom i intuicijom, a istovremeno izrazito intenzivno kreirala jedan od najkompleksnijih likova dramske literature, formirajući ga iz njegovog materijala gubitništva. Uz bogatstvo stanja, osjećaja i hrabrosti, Martha Nele Kocsis je tamni oganj, koncentrirana jezgra predstave, koja još uvijek žari opakom i provokativnom moći nad ljudima oko sebe'', opisala je Đikanović odluku stručnog žirija. Zasluženu nagradu GRAND PRIX, Neli je uručio umaški gradonačelnik Vili Bassanese.

- Nama glumcima je uvijek lakše stajati iza neke uloge, nego govoriti u svoje ime. Dobiti Grand Prix na jednom ovako važnom i prestižnom festivalu, zaista je jedan zvjezdani trenutak u životu glumca. Moram zahvaliti žiriju, koji mi je omogućio da se danas ovako osjećam, zvjezdano i ponosno'', emotivno je rekla Kocsis. Pomoćnik ministra kulture ima samo riječi hvale za ovaj umaški festival.

''Mislim da je jako važno da se ovaj festival održava, ne samo 16 godina, nego i dulje. On nije samo prozor u kazališni svijet i zbilju, on donosi teme, probleme i veselje. Važno je što se Zlatni lav održava u Istri, jer mislim da je to jedno okupljalište koje Istru čini ne samo izoliranom u umjetničkom smislu, nego predstavlja jedan jako važan kontinuitet u kazalištu'', obratio se prisutnima pomoćnik ministra kulture Vladimir Stojsavljević.

Završnu riječ dao je umaški gradonačelnik, istaknuvši da Grad Umag daje redovitu potporu umjetničkim projektima i za to izdvaja značajna sredstva. Važno je napomenuti da je ovaj festival od velikog značaja za promicanje scenske kulture ne samo u Umagu i Istri, već i šire. Godinama se ova festivalska tradicija nastavlja, što je dokaz da kvalitetne predstave odlično funkcioniraju i pojedinačno, a to se moglo vidjeti bez obzira što ove godine nije bilo pompoznosti, već je fokus bio na glumcima, predstavama i samoj temi razotkrivanja, koja je dovoljno atraktivna, snažna, emotivna i intrigantna. Damir Zlatar Frey kao utemeljitelj, pokretač i umjetnički ravnatelj festivala, polučio je još jednom veliki uspjeh dobrim odabirom predstava i pogođenom temom jer najveći je uspjeh jednom festivalu dati kontinuitet iz godine u godinu. (Tea GRGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter