Nagrađeni Marijan Smolić, Ana i Marko Percan te Đanino Bubola

Nagrađena fotografija Marijane Smolić
Nagrađena fotografija Marijane Smolić

Predstavljanje nagrađenih autora i njihovih radova multimedijalnog natječaja Istrapedije održano je jučer u prostorima Istarske županije.

Promocija istarske kulturne baštine

- Cilj multimedijalnog natječaja Istrapedije bio je obogatiti ovu istarsku virtualnu enciklopediju novim fotografskim, audio i videosadržajima koji promoviraju istarsku materijalnu i nematerijalnu kulturnu baštinu. Pristigle radove ocjenjivala je stručna komisija u sastavu Hassan Abdelghani, Igor Zirojević i Bruno Krajcar, kazao je pročelnik za kulturu istarske županije Vladimir Torbica.

U kategoriji fotografija, najbolje je ocijenjen rad Marijane Smolić; Ana i Marko Percan osvojili su stručnu komisiju svojim radom u kategoriji video, dok je Đanino Bubola bio najuspješniji u kategoriji audiouradaka.

Marijana Smolić svojom je fotografijom nastalom u rujnu prošle godine ovjekovječila nošnju kršanskoga kraja. Ana i Marko Percan snimili su videouradak "Posljednji rakljanski pastiri".

- Kako i naše prezime Percan odaje, porijeklom smo iz Raklja, i četverominutnim videouratkom ovjekovječili smo pastira, jer pitanje je koliko će ih često viđati buduće generacije na ovome području, kazao je Marko Percan.

Đanino Bubola, koji se bavi različitim vrstama umjetnosti, a dolazi iz sjeverne Istre, rekao je da je želio sačuvati govor svoga kraja Istre.

- Napisao sam i neke štorijice, ali mislim da je trebalo sačuvati i glas i zabilježit ga, kazao je Bubola.

Istrapedija i Istarsko povijesno društvo

- O Istrapediji je rečeno i napisano puno toga, to je projekt koji evoluira iz godine u godinu, i sada je došlo do nekih promjena. Istrapediju će raditi Istarsko povijesno društvo na čelu s dr. Mauriciom Levakom, a sama Istrapedija vrlo je važan dio Istarske kulturne strategije te očuvanja materijalne i nematerijalne baštine našeg poluotoka, kazao je župan Valter Flego.

Govoreći o novom načinu uređivanja Istrapedije, Levak je rekao da će članci biti potpisivani, da će iza njih stajati autor imenom i prezimenom, a u suradnji s IKA-om. Želimo proširiti krug suradnika, a nastojat ćemo održati kontinuitet, kazao je dr. Levak.

Svi nagrađeni dobili su i poklon koji im je uručio župan, a riječ je o tabletu. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter