Nagrade PUF-a idu u Francusku, Kolumbiju i Izrael

Iz predstave "C'era una volta" na Forumu (N. LAZAREVIĆ)
Iz predstave "C'era una volta" na Forumu (N. LAZAREVIĆ)

Dodjelom nagrada u Puli je preksinoć završio 21. PUF - Međunarodni kazališni festival tijekom kojeg je od 1. do 5. srpnja  izvedeno devet predstava. Nagrade su podijeljene u festivalskom klubu u Monteparadisu a, osim tri nagrade - Oblak, Vjetar i Kaplja, ove godine prvi put dodijeljene su još dvije i to Munja i Spasko.

Upotpunjeno Kazališno nebo PUF-a

Nagradu Oblak za scensko promišljanje koje svojom cjelovitošću i zaokruženošću ostaje središnjim i prestižnim ukrasom "Kazališnog neba PUF-a" osvojila je predstava "Yet Untitled" odnosno "Još nenaslovljena" kazališta Oriantheatre Dance Company iz Pariza. Nagrada je uručena autoru predstave, plesaču i koreografu Mehdiju Farajpouru i vokalistici Gwen Sampé.

Nagradu Vjetar za istraživačke dosege koji naslućuju promjenu i donose svježinu "Kazališnom nebu PUF-a", jednoglasno je osvojila plesna skupina Maldita Danza Dance Company iz Bogote za predstavu "Súper Tejido Limbo". Nagradu su primili izvođači Jorge Bernal i Walter Cobos.

Nagrada Kaplja koja se dodjeljuje za pojedinačno ili skupno ostvarenje koje unutar svog prinosa predstavlja nagovještaj osvježenja i trag na "Kazališnom nebu PUF-a" osvojio je izraelski duo iz Tel-Aviva, Shani Granot i Nevo Romano za predstavu "An Hour With All-Eaters" ("Jedan sat sa svejedima").

Ocjenjivački sud 21. PUF-a činili su Nebojša Borojević, osnivač kazališne družine Daska iz Siska i ravnatelj Centra mladih Ribnjak u Zagrebu, Nataša Govedić, teatrologinja, kazališna kritičarka i profesorica na Akademiji dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu i Suzana Marjanić, istraživačica na Institutu za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu.

Jednoglasne odluke o nagradama

- PUF je za razliku od drugih uspio sačuvati svoju posebnost, a kao što ni ovaj festival nije uobičajen tako ni nagrade na njemu nisu uobičajene, kazao je Borojević objavljujući pobjednike.

Ocjenjivački sud jednoglasno je ove godine odlučio dodijeliti još jednu nagradu, a koja će se u budućnosti dodjeljivati bienalno. Nagrada Munja, za poseban doprinos i iznimne rezultate u različitim sastavnicama kazališta (glazba, scenografija, kostimografija…) dodijeljena je Henningu Frimannu Larsenu iz Kopenhagena i Miri Manojloviću iz Zagreba za dizajn i izradu glazbenih instalacija te autorsku glazbu za predstave "Anno Domini 2015" i "Kabaret Tamne Zvijezde".

Skulpture koje simbolično predstavljaju PUF-ove nagrade izrađuje pulska umjetnica Roberta Weissman Nagy, a dobitnicima ih daruje Grad Pula.

Nagradu Spasko koja nosi ime po pokojnom renomiranom istarskom dizajneru i dugogodišnjem prijatelju PUF-a Predragu Spasojeviću Spasku dodijelio je studentski ocjenjivački sud koji su činili Milena Labud, Matija Kliman i Ivona Lizačić. Oni su birali najemotivniju predstavu, a njihov izbor pao je na "Chorus of Orphans" ("Zbor siročadi") Teatra KTO iz Krakowa.

Zadnje večeri 21. PUF-a izvedene su dvije predstave i to prije spomenuta "Yet untitled" na daskama INK-a. Predstava je to zanimljiva zbog načina na koji odašilje svoju ekološku poruku jer se u njoj glavni lik postaje nešto između čovjeka i drva. Posebno je zanimljivo kako Sampe i Farajpour koriste glas, odnosno svoj dah kako bi stvorili impresivnu zvučnu kulisu i vrlo upečatljivu atmosferu.

Zadnja predstava održala se na Forumu, a publiku je zabavio talijanski Ondadurto Teatro. Njihova se predstava zvala "C'era una volta" (Bilo jednom) i to je naslov koji jasno sugerira da se radi o bajci, a ovdje imamo kombinaciju popularnih bajki zaodjenutih u moderno ruho plesa, glazbe, akrobacija i ponešto pirotehnike uz nešto humora i nekih malo mračnijih elemenata kao kada zla kraljica na kraju bude spaljena. Najoriginalniji dio, po nama, bio je kada se pojavio princ, ali ne na bijelom konju, nego na bijeloj vespi. (Mladen RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter