Nagrade odlaze u SAD, Irsku, Belgiju i Portugal

Svi autori, volonteri i žiri (Julien DUVAL)
Svi autori, volonteri i žiri (Julien DUVAL)

Uručivanjem nagrada, preksinoć je u rovinjskom Multimedijalnom centru okončano sedmo izdanje ETNOFILM-a. U kategoriji za TV-uradak pobjedu je odnio belgijski film "Bad Seeds", redateljica Catherine Wielant i Caroline Vercruysse, dok je u kategoriji studentskih antropoloških filmova najbolji bio "Cast in India", redateljice Natashe Raheja iz SAD-a. Posebno priznanje otišlo je filmu "The good day" Clare Kleininger iz Moldavije.

U sekciji amaterskih antropologijskih filmova pobijedio je film "52 summers" Fabia Cunhe iz Portugala, a posebno priznanje dobili su Ohhm Phanphiroj iz Tajlanda za film "A ballad of life", rovinjski redatelj Vjekoslav Gašparović za film "S Vama kroz život" te Drago Toroman iz Hrvatske za film "Posljednji splavar". U kategoriji profesionalnog antropološkog filma nagrada je dodijeljena filmu "Čuvari voćnjaka" Bryony Dunne iz Egipta.

Inače, valja podsjetiti da je rovinjska publika na sedmom izdanju Festivala, za kojeg je voditeljica projekta Tamara Nikolić Đerić s pravom ustvrdila i da je najbolji i najposjećeniji do sada, mogla vidjeti čak 29 filmskih ostvarenja pristiglih s pet kontinenata.

- Vodili smo se porukom, a manje zanatsko-tehničkim sredstvima autora i pobijedila je inspiracija, rekla je o odabiru dr. Ines Prica, savjetnica na zagrebačkom Institutu za etnologiju i folkloristiku koja je zajedno s producentom Oliverom Sertićem i direktoricom festivala Tamarom Nikolić Đerić proglasila pobjednike. Podsjetimo i to da je Nagrade za 7. ETNOFILm izradio Rino Banko iz Rovinjskog Sela, student kiparstva na Akademiji primijenjenih umjetnosti iz Rijeke.

Inače, posljednji dan ETNOFILma protekao je u druženju autora sa svih strana svijeta i širenju ETNOFILma na više lokacija u gradu, a dodjela nagrada i uspješno organizirano sedmo izdanje proslavljeni su u društvu sa slovenskim DJ-om Ichisanom. Organizator Festivala bio je Etnografski muzej Istre. (N. ORLOVIĆ RADIĆ, snimio Julien DUVAL)


Podijeli: Facebook Twiter