Nagrada Booktiga Dragi Pilselu za "Argentinski roman"

Drago Pilsel i Irides Zović na književnoj promociji u porečkoj Gradskoj knjižnici
Drago Pilsel i Irides Zović na književnoj promociji u porečkoj Gradskoj knjižnici

Dan hrvatske knjige u Poreču protekao je u znaku otvaranja međunarodnog sajma pročitanih knjiga Booktiga, koji se osmi put održava na Trgu Marafor u starogradskoj jezgri i u porečkoj Gradskoj knjižnici, te donosi, kao i svake godine, mnoštvo događanja, gostovanja i druženja. Riječ dobrodošlice brojnim okupljenima na otvorenju uputila je ravnateljica Gradske knjižnice Poreč, Irides Zović, poželjevši svima puno ispunjenih dana dobrim knjigama, književnim susretima, radionicama i predstavama.

Zajednički informatički sustav

Svečano otvaranje obilježila je dodjela nagrade Booktiga, za načitaniju knjigu u prošloj godini u svim knjižnicama Istarske županije koju je dobio Drago Pilsel za svoj autobiografski roman "Argentinski roman", ujedno i prvi gost književnik ovogodišnje Booktige. Nagrada se dodjeljuje šesti put i drugi put pod pokroviteljstvom Istarske županije, a zahvaljujući zajedničkom informatičkom sustavu istarskih knjižnica moglo se doći do podataka o najčitanijoj knjizi. Veliku pozornost istarskih ljubitelja pisane riječi privukli su i "Ma koji život ma koji teatar" i "Fališ mi: u proljeću, u jeseni, u ljetu u zimi" Mani Gotovac, "Amaruši" Vedrane Rudan te "Jugoslavija, moja domovina" Gorana Vojnovića.

"Argentinski roman", objavljen u izdanju Profila, najčitanija je knjiga u narodnim knjižnicama Istarske županije u razdoblju od veljače 2014. godine do siječnja 2015. godine i najprodavanije publicističko djelo u 2014. godini.

Uloga i vrijednost volontera

Prije samoga predstavljanja knjige, publiku je pozdravila dogradonačelnica Grada Poreča, Nadia Štifanić Dobrilović, pohvalivši napore Gradske knjižnice da Poreč uistinu postane grad knjiga. Posebno je istaknula ulogu i vrijednost volontera koji nesebično doniraju i sudjeluju u prodaji knjiga na knjižnom sajmu čime ova manifestacija dobiva jednu dodatnu vrijednost.

Pilselu je Nagradu uručio pročelnik županijskog upravnog odjela za kulturu Vladimir Torbica naglasivši da je nagrada ogledalo istarskog čitalačkog iskustva. Autoru je uručio i posebno priznanje, postolje s njegovom knjigom "Argentinski roman" koja je mjesec dana "putovala" po knjižnicama Istre i u koju su čitatelji ručno upisivali svoje dojmove.

- Ovo je vrlo vrijedna nagrada, iznimno cijenim to što je ova ustanova uspjela napraviti, rekao je Pilsel, dodavši da je počašćen što su istarski čitatelji prepoznali baš njegovo djelo te istaknuo važnost i težinu nagrade BOOKtiga. U dvosatnom književnom susretu, predstavljena je nagrađena knjiga, a autor je publici otkrio brojne zanimljive detalje iz svog života. Njegov novi susret s publikom najavljen je već za jesen kada izlazi njegov novi roman.

- Poreč zaslužuje biti na svjetskoj mapi gradova knjiga, jer mi, kao institucija koja se bavi knjigama i čitanjem, s ponosom možemo reći da Porečani čitaju, a većina naših najvećih projekata realizira se u suradnji upravo s našim korisnicima, zaključila je Irides Zović. (Priredila V. B.)


Podijeli: Facebook Twiter