Nagrada "50 godina" Rajku Grliću


"Na Motovunskom filmskom festivalu mnoge su se stvari mijenjale, ali jedna je ostala konstantna: dodjeljivanje nagrade za 50 godina rada na filmu ljudima koji su izdržali pola stoljeća u teškom filmskom poslu.

Ovu je nagradu smislio Rajko Grlić i vrijedno ju je predavao prvih 12 godina. Iako njegov duh stalno lebdi ovdje okolo, zadnjih godina njegova motovunska festivalska funkcija glasi: umjetnički direktor u časnoj mirovini. A sada pogledajmo što je Rajko radio u minulih 50 godina", riječi su kojima je Igor Mirković najavio filmski pregled ovogodišnjeg dobitnika nagrade "50 godina", utemeljitelja Motovunskog festivala Rajka Grlića.

Nakon kolaža scena iz njegovih najpoznatijih filmova, kao što su "U raljama života", "Bravo, maestro", "Čaruga", "Samo jednom se ljubi" i drugih, na pozornicu pred Kinom Trg izašao je sam slavljeni, Rajko Grlić, rekavši da je njegov život podijeljen na filmove, da svaki film predstavlja tri godine njegova života, i da živi u nadi da će gušt stvaranja tih filmova imati s kime podijeliti.

Još dok je drugima dodjeljivao istu ovu nagradu često je znao reći kako se nada da će i sam doživjeti svojih "50 godina" i doći na red za ovo priznanje, što mu se, eto, i obistinilo. Primivši nagradu iz ruku Igora Mirkovića i Mikea Downeya, Rajko Grlić se obratio punom gledalištu riječima: "Hvala što dolazite u Motovun!".

No ceremonija nije time bila gotova, jer su na pozornicu izašli Ivica Matošević, Gianfranco Kozlović i Moreno Degrassi, te uručili slavljeniku po butelju svojih vina, u svečanoj poklon-ambalaži. "Nema veće sreće nego kad se igrate s filmom, a na kraju dobijete tri najbolja vina na svijetu", zavalio se Grlić na ovom neobičnom daru.

U istom sastavu, s ova tri istarska vinara, Grlić je nazdravio i na njihovom predstavljanju u press-vrtu, kada su se svi zajedno prisjetili kako je ista postava ali tada još novih, mladih i gotovo nepoznatih vinara, obilježila svojim nastupom i prvi Motovunski filmski festival, daleke 1999. godine, a dolazili su, sve poznatiji i sa sve boljim vinima, i na kasnije festivalske rođendane.

"Sudjelovati na prvom Motovunskom filmskom festivalu bilo je pitanje dobrog ukusa i zdrave pameti, a na svakom sljedećem festivalu za nas je to bila velika čast", sažeo je Ivica Matošević ovu već dugogodišnju vinsko-filmsku vezu. Uz vina Matoševića, Kozlovića i Degrassija, predstavljeni su i sirevi i mortadela koje u Hrvatskoj distribuira tvrtka Sapori Gianfranca Crepaldija.

Grlićevih 50 godina je osim ovom dodjelom priznanja obilježeno i specijalnom projekcijom njegova filma "Čaruga" iz 1991. godine. No, istarskim vinarima počastiti Grlića za njegov jubilej nije bila jedna motovunska misija, već su oni predstavili i drugo izdanje vinskog maratona Istrian Wine Run koji će se održati početkom rujna, sa startom u Momjanu i Brtonigli, te ciljem u Umagu.(D.ŠIŠOVIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU
 

 


Podijeli: Facebook Twiter