Nadahnute solistice uz dobro uvježbani orkestar

Josipa Adžić (D. MEMEDOVIĆ)
Josipa Adžić (D. MEMEDOVIĆ)

Dani Muzičke akademije u Puli započeli su preksinoć  koncertom studentica Odsjeka studija klavira i Akademskog harmonikaškog orkestra u Domu hrvatskih branitelja. Nakon pozdravnih riječi dekana Akademije Baskhima A. Shehua i prorektorice za nastavu i studente pulskog Sveučilišta Jurja Dobrile  prof. dr. Nevenke Tatković, započeo je koncert gdje su se predstavile tri studentice, jedna solistički, a druge dvije zajedno s harmonikaškim orkestrom pod ravnanjem Domenica Briškija.

Dojmljiv dijalog

Josipa Adžić imala je na programu zahtjevan repertoar, najprije je izvela Mozartovu "Sonatu br. 10 u C-duru" (KV 330 ), a potom Rahmanjinov "Preludij u cis-molu op. 3 br. 2".

Ona je u svojoj izvedbi pokazala dobru pripremljenost i uvježbanost, te odnjegovano koncertiranje. Cijelo vrijeme bila je vrlo koncentrirana što je rezultiralo pažljivim osjećajem za dinamiku i svaku pojedinu glazbenu dionicu, te za bogat kontrapunkt prisutan u ovim djelima.

Bachov "Koncert za klavir i orkestar u f-molu" (BWV 1056) izvela je Doris Knežević uz Akademski harmonikaški orkestar. Ovdje je došla do izražaja usklađenost orkestra i izvođačice, kao i njezin predan rad i pristup samome djelu, koji traži tehničku preciznost.

Ana Žalac odsvirala je pak Mozartov "Koncert za klavir i orkestar u A- duru" (KW 414). I ovdje je bila posebno naglašena usklađenost pijanistice i orkestra, koji su nazočnima pružili dojmljiv dijalog.

Predan rad

Vidljivo je da su sve tri studentice nadarene i da predano rade s mentorom, izv. prof. art. Vladimirom Babinom, kojeg smo koncertno mogli čuti krajem minulog tjedna. Zasigurno će sve one postići još bolje rezultate ako budu tako marljivo vježbale.

Josipa Adžić završila je osnovnu glazbenu školu Zlatka Grgoševića u Zagrebu u klasi Ane Nađ. Maturirala je na glasovirskom odjelu Srednje glazbene škole "Vatroslav Lisinski" u Zagrebu kod Penke Kanev Manojlović. Tijekom srednjoškolskog obrazovanja usavršavala se kod mnogih poznatih klavirskih pedagoga. Osvojila je nekoliko nagrada na školskim i međunarodnim natjecanjima učenika i studenata glazbe.

Ana Žalac završila je Glazbenu školu "Vatroslav Lisinski" u Bjelovaru, u glasovirskim klasama Vide Novoselec i Verice Plestić. Usavršavala se na ljetnim seminarima kod Srđana Čaldarovića.

Doris Knežević završila je glazbenu školu Ivana Matetića Ronjgova u Rijeci u glasovirskim klasama Monike Marušić Rakovac, Eve Frančišković Bolanča i Jadranke Jurić. Osvojila je nekoliko nagrada na školskim i međunarodnim natjecanjima.

Dirigent Domeniko Briški diplomirao je teoriju glazbe 2002. godine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Studij dirigiranja upisuje 2003. godine u Beču u klasi Uroša Lajovica. Godine 2008. postiže status magistra umjetnosti koncertom s Bečkim komornim orkestrom. Od 2009. do 2013. zaposlen je kao zborovođa i dirigent splitskog HNK-a. Ravnao je Hrvatskim komornim orkestrom, Wroclawskom filharmonijom, Bečkim komornim orkestrom, Simfonijskim orkestrom i zborom Splitskog HNK-a, Doktorand je na interdisciplinarnom doktorskom Studiju kroatologije u Zagrebu.

Docent je na Muzičkoj akademiji u Puli, gdje među ostalim integralno postavlja oratorijska djela (Saint Saënsov "Božićni oratorij", Faureov "Requiem", Bachov "Magnificat", Pergolesijev "Stabat Mater" i dr.) (Vanesa BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter