Nadahnuta izvedba Adagia i Requiema

Akademski zbor i akademski harmonikaški orkestar Muzičke akademije u Puli (M. ANGELINI)
Akademski zbor i akademski harmonikaški orkestar Muzičke akademije u Puli (M. ANGELINI)

Vrlo kvalitetan koncert održan je preksinoć u pulskoj crkvi sv. Franje, gdje je nastupio akademski harmonikaški orkestar i akademski mješoviti zbor Muzičke akademije Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli pod vodstvom maestra Domenica Briškija, uz soliste sopranisticu Antoniju Puček i basa Tonija Nežića.

Zahtjevne dionice

Vrlo ujednačeno, nadahnuto i tehnički vrlo precizno izveli su zahtjevne dionice ovoga korizmenog koncerta, koji je na repertoaru imao Berberov "Adagio" te potom Faureov "Requem u d-molu", sa stavcima Introit et Kyrie, Offertoire, Sanctus, Pie Jesu, Agnus Dei et Lux aeterna, Libera me i In paradisum.

To je djelo svakako vrlo zahtjevno za izvedbu, zbog osebujne melodijske linije koju donosi, raznolikih dinamičkih i kontrapunktnih prohtjeva, kao i zbog činjenice da se prigodno vrlo često izvodi. U izvedbi harmonikaškog orkestra dolazila je posebno do izražaja sva epska moć samoga djela, a zbor i solisti posebno su označili evokativnu snagu stavaka kao što su "Libera me" i "In paradisum". "Requiem" je djelo koje treba uvježbavati kontinuirano i strastveno, što su ovi marljivi studenti i činili, sudeći po rezultatu.

Nagrađeni solisti

Mlada sopranistica Antonija Puček studira solo pjevanje na pulskoj Muzičkoj akademiji, a dobitnica je brojnih nagrada i priznanja, te je surađivala s raznim eminentnim glazbenim pedagozima. Kao vokalna solistica nastupa diljem Hrvatske i Slovenije. Studira i glazbenu pedagogiju.

Toni Nežić mladi je Puljanin student četvrte godine preddiplomskog studija na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u klasi red. profesorice Lidije Horvat Dunjko. Aktivno sudjeluje u studentskim projektima Muzičke akademije te produkcijama pjevačkog odsjeka. Dobitnik je nagrada i priznanja, a nedavno je boravio mjesec dana pod pokroviteljstvom Hrvatske i Njemačke glazbene mladeži u Weikersheimu, na međunarodnom projektu "Don Giovanni".

Dirigent Domeniko Briški je od pretprošle godine docent na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu, Mostarskom sveučilištu i Muzičkoj akademiji Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. (Vanesa BEGIĆ, snimio Manuel ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter