Na porečkom Maraforu festival Booktiga

BOOKtigu organiziraju Ivana Legović, Zvjezdana Hrelja, Irides Zović, Zorana Geržinić i Matea Radolović
BOOKtigu organiziraju Ivana Legović, Zvjezdana Hrelja, Irides Zović, Zorana Geržinić i Matea Radolović

Sutra, 20. travnja, na Trgu Marafor počinje 10. međunarodni festival pročitanih knjiga BOOKtiga u organizaciji Gradske knjižnice Poreč, koji će u svom jubilarnom izdanju u tri dana ponuditi deset iznimnih događanja za sve uzraste. Najavila je to na jučerašnjoj konferenciji za novinare ravnateljica knjižnice Irides Zović, istaknuvši da festival ponovno organiziraju uz pokroviteljstvo Istarske županije i Grada Poreča te uz podršku Općine Vrsar i Turističke zajednice Vižinada. Moto ovogodišnje BOOKtige bit će "Jedna riječ vrijedi tisuću slika".

Brojni gosti književnici

- BOOKtiga već desetu godinu za redom predstavlja svim ljubiteljima pisane riječi poseban oblik popularizacije knjige i čitanja. Središnji će se program odvijati na Maraforu gdje će se u knjižnici odvijati brojni književni susreti, dok će se BOOKtižin, prodajni sajam pročitanih knjiga koji je najbogatiji dosad s više od pet tisuća doniranih naslova, prvi put održati u susjednom Parku Matije Gupca. Knjige će prodavati građani, volonteri a sav prihod namijenjen je uređenju našeg Odjela za djecu i mlade gdje svoje slobodno vrijeme provode najmlađi i njihovi roditelji, napomenula je ravnateljica. Dodala je da će prvog dana u 18 sati organizirati aukciju knjiga, odnosno "Sat za kolekcionare" kada će građani moći donijeti svoje stare primjerke knjiga iz kućnih biblioteka na besplatnu procjenu uz mogućnost otkupa.

Najsvečaniji trenutak festivala svakako će biti u petak u 19 sati kada će spisateljici i teatrologinji Mani Gotovac uručiti Nagradu BOOKtiga, koju knjižnica dodjeljuje osmi put najčitanijem domaćem autoru u svim istarskim narodnim knjižnicama. Nagradu je Gotovac osvojila za roman "Snebivaš me". Upravo jedan rabljeni primjerak tog romana bit će joj uručen uz priznanje. Ta je knjiga "putovala" po svim istarskim knjižnicama i u nju su čitatelji upisali svoje poruke za Gotovac i dojmove o romanu.

Kako je navela Zović, BOOKtiga svoje prvo jutro posvećuje korisnicima porečkog Doma za starije i nemoćne, gdje će se u 10 sati održati promocija kratkoga dokumentarnog filma "Sretne priče godinu dana kasnije". Naime, osobama treće dobi zbog slabijeg vida čitanje predstavlja napor, stoga volonteri porečke knjižnice redovito čitaju u Domu. Film će predstaviti autor filma, Studio Sonda koji je izradio i vizualni identitet BOOKtige, a tom će prigodom gost u Domu biti književnik Mladen Kušec, prvi volonter u projektu Sretne priče.

Zatim će u 12 sati u knjižnici gostovati djeci omiljena spisateljica Željka Horvat-Vukelja, koja će najmlađima prirediti kombinaciju priče i igrokaza. Kasnije u četvrtak, u 19 sati, termin je rezerviran za Bekima Sejranovića, trenutno jednog od najčitanijih i najpopularnijih književnika kojeg jednako vole i kritika i publika. Porečkoj publici predstavit će svoj najnoviji roman, odnosno putopis "Dnevnik jednog nomada" koji je autor prošao na putovanju od Bosne do Norveške.

Aukcija starih knjiga i tiskovina

Petak u 10 sati započinje u društvu s Mladenom Kušecom, prijateljem djece koji je obilježio mnoga djetinjstva kroz svevremenska djela kao što su "Plavi kaputić", "Mama, tata i ja", "Volim te" i brojne druge. Kušec će s djecom i svojim lutkama otvoriti filmsko jutro te uz video projekciju uvesti male i velike u drugačiji dječji svijet. Nakon toga u 13 sati slijedi druženje sa Zoranom Ferićem koji će predstaviti svoj posljednji roman "Na osami blizu mora". U 17 sati knjižnica će ugostiti sina, mamu i tatu - Ljubomira Grgorinića Rađena, Nataliju Grgorinić i Ognjena Rađena – koji će prezentirati svoju nagrađivanu slikovnicu "Škura, škura boška" koju su zajedno napisali i oslikali.        Večernje događanje, s početkom u 19 sati rezervirano je za svečanu dodjelu Nagrade Mani Gotovac. Urednica romana Adriana Piteša bit će moderatorica susreta.

- U subotu u 12 sati na programu BOOKtige bit će aukcija starih knjiga i tiskovina pod nazivom "Udomi knjigu" koju će voditi antikvarijati Glavan iz Ljubljane i Mali neboder iz Rijeke, rekla je Zović.

BOOKtiga će u subotu u 19 sati biti zatvorena na zaista jedinstven i neobičan način.

- Knjige su odličan izvor novih ideja i inspiracije. Pokazat će to posebni modni perfomans porečke dizajnerice Martine Herak koja je kulturu čitanja pretočila u svoju najnoviju proljetno - ljetnu kolekciju inspiriranu upravo BOOKtigom i pročitanim knjigama. U središtu njezinih najnovijih modela je lik Shakespeareove Julije. Naziv modne prezentacije "10 za 10" simbolizira deset njezinih modela za deset godina porečke BOOKtige koje ćemo vidjeti između polica s knjigama, najavila je Zović. (Napisala i snimila Tanja KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter