Na Poreč Doxu filmovi Mirjane Hrge i Roberta Zubera


Međunarodni festival dokumentarnog filma Poreč Dox održat će se u kino dvorani porečkog Pučkog otvorenog učilišta od 7. do 12. studenog. Poreč Dox i ove godine dovodi najnovija filmska ostvarenja domaće i strane produkcije, pri čemu će se na programu naći 20-ak dokumentaraca.

Đelo Hadžiselimović u ulozi moderatora otvorit će 6. Poreč Dox, na kojem, osim raznovrsnog filmskog programa posjetitelje očekuju druženja s filmašima, izložba fotografija, after partyji u caffe baru Corner i koncert Elementala posljednjeg dana festivala.

Najavljeni su i zanimljivi gosti - Mirjana Hrga će u Poreču predstaviti svoj redateljski prvijenac "Prvi put", a od najavljenih gostiju ističu se i Robert Zuber s filmom "Kandidat" te Mladen Vušurović, direktor Beldocsa, međunarodnog festivala dokumentarnog filma iz Beograda. U sklopu Doxa otvorit će se i izložba fotografija Borka Vukosava "Grad" koja će u Maloj Galeriji POU-a ostati otvorena do 19. studenog.

Među filmovima valja izdvojiti hrvatsku premijeru filma "Kako postati Zlatan" o odrastanju i karijeri Zlatana Ibrahimovića, kao i dokumentarce o Kurtu Cobainu i Marlonu Brandu. Od domaćih filmova na programu su i HRT-ov dokumentarac "Zašto dama sjedi sama", "Osvjetljivač zvuka" Mladena Ćapina.

Na 6. Poreč Doxu bit će prikazana i dva nagrađena dokumentarca s 14. Liburnia Film Festivala "Kratki obiteljski film" i "Turizam!". Iz autorskog ciklusa "Tornaj se doma"/ "Torna a casa" bit će prikazan film Gorana Škofića "Na plaži".

U suradnji s Umjetničkom akademijom Sveučilišta u Novoj Gorici iz Slovenije, Učilište je pripremilo vikend radionice produkcije filma na temu "Na filmu ribari - riba na filmu". Na festivalu će biti prikazani radovi polaznika radionice pod vodstvom Petera Purga sa Sveučilišta u Novoj Gorici. Temu ribarstva upotpunit će i prezentacija pilot projekta "More od malih nogu" kojim LAGUR "Istarski švoj" nastoji u školsku prehranu uvesti više proizvoda od ribe.

Poreč Dox organizira porečko Učilište pod pokroviteljstvom HAVC-a, Istarske županije i Grada Poreča. Partneri festivala su Umjetnička akademija Sveučilišta u Novoj Gorici, Istarska kulturna agencija i caffe bar Corner. (T. K.)


Podijeli: Facebook Twiter