Muškarac, žena, dijete, sada i ovdje

Čitanje "Ljubavnog romana" u Makini (N. LAZAREVIĆ)
Čitanje "Ljubavnog romana" u Makini (N. LAZAREVIĆ)

Na koji su način ljubav i socijalne okolnosti povezane, okosnica je najnovijeg romana Ivane Sajko zagrebačke dramaturginje i redateljice s pulskom adresom i dobitnice mnogih literarnih nagrada. "Ljubavni roman" pomalo je ironičan naziv njezinog najnovijeg romana kojeg je autorica preksinoć u pulskoj galeriji Makina prezentirala čitajući ulomke iz romana ljetos publiciranog u nakladi Meandarmedie, stoga je to bila svojevrsna literarna premijera.

Muškarac, žena, dijete, sada i ovdje. Ona je glumica bez angažmana, on humanist bez posla, imaju malo dijete i iznajmljen stan, rekla je Ivana Sajko i krenula u vrlo sugestivno čitanje priča koje su svima bliske. Uzimajući u fokus par školovanih, ali nezaposlenih ljudi koji žive u iznajmljenom stanu, anksiozni i pogubljeni, autorica se dotiče svima bliske teme u kojima se vidi sva posljedica tranzicije - besperspektivnost, branitelji i jedan ljubavni odnos koji ništa ne obećava i ne razrješava, no kao takav ipak je vrijedan borbe. I svatko se može prepoznati u takvim situacijama socijalnim i onim ljubavnim na granici snošljivosti, situacijama punim tenzije, neizgovorenih riječi koje su oružje u civilnim ratovima između kuhinje i spavaće sobe.

Vrlo je interesantan način na koji se opća mjesta tranzicije prelamaju u privatne obiteljske situacije, a to je moguće kada suptilan autor ima razrađen stil u kojem svaka riječ ima težinu, a riječi su upravo ono čime autorica započinje roman. Ljubavna je to priča u okolnostima socijalne nesigurnosti, gdje pravo na obitelj, posao ili krov nad glavom postaju luksuz, a ne samorazumljivi uvjeti za život, time i ljubav. Kako voljeti u izvanrednom stanju ukratko, pita se Ivana Sajko. (Lara BAGAR)


Podijeli: Facebook Twiter